Otvoren prvi vetropark u južnom Banatu

Bez autora
Oct 03 2016

Zagajica je od Vršca udaljena dvadesetak kilometara, a čitav kraj od Vršačkih planina pa sve do Stare Palanke, na Dunavu, gde su i „usta košave“ – predstavlja retko povoljno mesto za izgradnju vetroparkova. Jedan takav kapacitet otvoren je u ataru sela Zagajica, a generatore je u redovnu proizvodnju struje pustio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, u prisustvu brojnih zvanica. Kilovati „čiste struje“ oplemenili su elektroenergetski sistem Srbije. U ovom kraju kažu u šali da investitorima i tehničkim ekipama i nisu bila potrebna merenja brzine i drugih parametara vetrova, jer ovde više od 200 dana u godini duva neki vetar. I time su se, valjda, rukovodili investitori i konstruktori vetro-generatora kada su baš zagajički atar odabrali za proizvodnju „zelene energije“, u ovom kraju prvog vetroparka, nazvanog „La pikolina“ („La Piccolina”).

Otvoren prvi vetropark u južnom BanatuZagajica je od Vršca udaljena dvadesetak kilometara, a čitav kraj od Vršačkih planina pa sve do Stare Palanke, na Dunavu, gde su i „usta košave“ – predstavlja retko povoljno mesto za izgradnju vetroparkova. Jedan takav kapacitet otvoren je u ataru sela Zagajica, a generatore je u redovnu proizvodnju struje pustio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, u prisustvu brojnih zvanica. Kilovati „čiste struje“ oplemenili su elektroenergetski sistem Srbije.

U ovom kraju kažu u šali da investitorima i tehničkim ekipama i nisu bila potrebna merenja brzine i drugih parametara vetrova, jer ovde više od 200 dana u godini duva neki vetar.

I time su se, valjda, rukovodili investitori i konstruktori vetro-generatora kada su baš zagajički atar odabrali za proizvodnju „zelene energije“, u ovom kraju prvog vetroparka, nazvanog „La pikolina“ („La Piccolina”). Od 2009. godine trajala su opsežna merenja vetrova, koja su potvrdila očekivanja i opravdanost ulaganja. Okupljenim zvanicama i meštanima, saopšteno je da će ove godišnje biti proizvedeno i EPS-u isporučeno 6,6 megavata električne struje. Praktično, ta količina energije može da pokrije potrošnju polovine grada Vršca, od oko 12.000 domaćinstava.

Izvršni direktor zajedničke kompanije „MK fintel vind“, Ticijano Đovaneti, rekao je da je puštanje vetroparka u proizvodnju usledilo posle probnog rada, koji traje od jula meseca. On je naglasio da su budući planovi ambiciozni, i da čine strateško opredeljenje ove kompanije.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, naglasio je da je otvaranjem drugog po redu vetroparka, „država značajno iskoračila u pravcu daleko veće zastupljenosti obnovljive energije u našoj ukupnoj potrošnji“. „Sa ovim objektom, približavamo se kapacitetu od 80 megavata obnovljive energije, što nije fascinantna brojka, ali je pokazatelj da smo u posao ušli ozbiljno, bez alternative.“

– U ovom trenutku, u različitim stepenima izgradnje je još 12 elektrana na obnovljive izvore energije, kapaciteta 485 megavata. Narednih meseci položićemo kamen-temeljac za veliki vetropark, u planu su i drugi proizvođači, a Srbija će do 2020. godine dostići cilj da 27 procenata ukupne potrošnje bude iz obnovljivih izvora, i tu količinu ćemo proizvesti u našoj zemlji. To je i naša obaveza prema generacijama koje dolaze, prema Srbiji i čitavoj planeti, rekao je ministar Antić.

Selo Zagajice ima oko 470 stanovnika, od čega je bar stotinu na „privremenom radu“ u inostranstvu, uglavnom u Austriji, a kuće zaključane i ključevi kod komšija. Broj stanovnika je u stalnom opadanju (1991. godine ovde je popisano 790 stanovnika). Električnu struju stariji meštani kažu da su u domove uvodili pedesetih godina prošlog veka, a pola veka kasnije – u ataru njihovog sela otpočela je proizvodnja struje i isporuka EPS-u.

„Eto, Lale odoše u električare“, reče jedan meštanin, radujući se novoj nadi za ovo selo, starom ravno tri veka, u kome su 175 metara visoki stubovi sa trokrakim elisama i – prava turistička atrakcija.
 
Uskoro novi vetropark

Ovo je, u stvari, drugi po redu vetropark zajedničke firme „MK grupe” srpskog biznismena Miodraga Kostića, i italijanske kompanije „Fintel energija grup spa”, u koji je uloženo oko 10 miliona evra. Svoj prvi vetropark, vredan 15 miliona evra (inače, prvi u Srbiji), snage 9,9 megavata, u kome su tri generatora čiji su stubovi visoki 178 metara, najviši u jugoistočnoj Evropi, kompanija „MK Fintel vind” otvorila je krajem prošle godine, nedaleko od Kule.

Iduće godine ovaj investitor planira novi vetropark, u okviru projekta „Košava“, blizu Vršca, sa 20 vetrogeneratora, ukupne snage 117 megavata. U prvoj fazi biće uloženo oko 50 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik