Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Bez autora
Oct 13 2016

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto. Donoseći odluku o zadržavanju visine referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu to da se povratak inflacije u granice cilja očekuje sredinom naredne godine.Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i rast domaće tražnje, kao i postepen oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju.

Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivouIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju visine referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu to da se povratak inflacije u granice cilja očekuje sredinom naredne godine. Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i rast domaće tražnje, kao i postepen oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju. S druge strane, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno, saopšteno je iz NBS.

Izvršni odbor je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera FED-a i Evropske centralne banke i njihov mogući uticaj na globalne tokove kapitala. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećava otpornost domaće privrede na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuje i znatan pad premije rizika zemlje, na najniži nivo u poslednjih devet godina.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 10. novembar, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik