Vlada FBiH pregovara s poljskim investitorima o dokapitalizaciji Aluminija

Bez autora
Oct 17 2016

Udio Vlade u mostarskom Aluminiju od 44 posto bit će dokapitaliziran, o čemu se pregovara sa poljskim partnerima, potvrdio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Budući da nema zainteresiranih za kupovinu, potražili smo dokapitalizera i našli smo ga u jednom poljskom partneru. Pregovori traju da se dokapitalizira 30-40 miliona eura, da se obezbijedi struja i na određeni način u naredne tri, četiri godine da stabilizramo poslovanje Aluminija, pojasnio je Novalić. Ekonomista Vjekoslav Domljan, koji je u kraćem periodu bio i direktor Aluminija, smatra da ova firma mora proći kroz stečaj. To je jedini način da se nešto uradi, ali i za provođenje stečaja mora se imati temeljit plan restrukturiranja, financijskog, organizacijskog, itd., istakao je Domljan. Dug Aluminija veći je od 280 miliona KM.

Vlada FBiH pregovara s poljskim investitorima o dokapitalizaciji AluminijaUdio Vlade u mostarskom Aluminiju od 44 posto bit će dokapitaliziran, o čemu se pregovara sa poljskim partnerima, potvrdio je za BHT1 premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

- Budući da nema zainteresiranih za kupovinu, potražili smo dokapitalizera i našli smo ga u jednom poljskom partneru. Pregovori traju da se dokapitalizira 30-40 miliona eura, da se obezbijedi struja i na određeni način u naredne tri, četiri godine da stabilizramo poslovanje Aluminija, pojasnio je Novalić.

Ekonomista Vjekoslav Domljan, koji je u kraćem periodu bio i direktor Aluminija, smatra da ova firma mora proći kroz stečaj.

- To je jedini način da se nešto uradi, ali i za provođenje stečaja mora se imati temeljit plan restrukturiranja, financijskog, organizacijskog, itd., istakao je Domljan.

Dug Aluminija veći je od 280 miliona KM.

Padanje cijena aluminija na svjetskim berzama, nepovoljni ugovori za isporuku električne energije i sirovina, loše upravljanje samo su neki od razloga za slabo poslovanje ove kompanije i stvaranje velikih gubitaka u prethodnim godinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik