Čavić: Smanjiti broj parafiskalnih nameta

Bez autora
Oct 18 2016

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da nema razvoja privrede u RS-u, ukoliko se ne promijeni fiskalna politika i smanji broj parafiskalnih nameta.Potrebna je mnogo ozbiljnija poreska politika da bi se suzbio rad nacrno, uplaćivali doprinosi i poboljšalo stanje javih fondova, ukazao je Čavić tokom rasprave o Pijedlogu strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016-2020 godina. Sedam-osam godina se, kazao je, priča o giljotini propisa, ali se ništa konkretno nije promijenilo u korist privrednog razvoja.

Čavić: Smanjiti broj parafiskalnih nametaPoslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da nema razvoja privrede u RS-u, ukoliko se ne promijeni fiskalna politika i smanji broj parafiskalnih nameta.

Potrebna je mnogo ozbiljnija poreska politika da bi se suzbio rad nacrno, uplaćivali doprinosi i poboljšalo stanje javih fondova – ukazao je Čavić tokom rasprave o Pijedlogu strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016-2020 godina.

Sedam-osam godina se, kazao je, priča o giljotini propisa, ali se ništa konkretno nije promijenilo u korist privrednog razvoja.

Poslanik SNSD-a Svetozar Jovanović smatra da je neophodno restrukturirati velika preduzeća, jer bez toga nema privrednog rasta.

-Time oni postalu lokomotiva razvoja jedne zemlje – rekao je Jovanović ukazujući na potrebu školovanja neophodnih kadrova te podršku kroz namjenske podsticaje privrednih subjekata i razvijanje privrednih zona.

Nedopustivo je, kaže, i da privredni razvoj guši administracija Poreske uprave, koja šalje opomene i za mala dugovanja.

I njegov stranački kolega Dragoljub Davidović je naglasio da je važno da mjere predložene u strategiji ne ostanu „mrtvo slovo na papiru“.

Predloženom strategijom planiran je rast ukupnog broja malih i srednjih preduzeća do 18.200 u 2020. godini, što je za 10 posto više u odnosu na 2015.

I broj zaposlenih u malim i srednjim preduzećima je u posljednjim godinama imao blagi pad, ali se očekuje zaustavljanje ovih trendova i rast broja zaposlenih u 2020. godini na ukupno 97.000 osoba, što je pet posto više u odnosu na 2015., navodi se u predloženoj strategiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik