Korčulansko maslinovo ulje ponosno nosi oznaku izvornosti

Bez autora
Oct 20 2016

Još su dva hrvatska proizvoda zaštićena oznakom izvornosti Europske unije. Jedan je paška janjetina, a drugi - korčulansko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dobiva se od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini. Iskusna nepca znaju da su takvog okusa samo iznimno zdrava i bogata maslinova ulja. Tisućljetna tradicija korčulanskog maslinarstva i dugogodišnji trud lokalnih maslinara urodili su posebnim plodom. Korčulansko maslinovo ulje ponosno nosi oznaku izvornosti Europske unije. Korčulansko ekstradjevičansko maslinovo ulje godinama zadržava svojstva i specifičnog je okusa. Od sorte lastovke dobiva se ulje puno polifenola, gorčine i pikantnosti što znači da je zdravo i ljekovito.

Korčulansko maslinovo ulje ponosno nosi oznaku izvornostiJoš su dva hrvatska proizvoda zaštićena oznakom izvornosti Europske unije. Jedan je paška janjetina, a drugi - korčulansko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dobiva se od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini. Iskusna nepca znaju da su takvog okusa samo iznimno zdrava i bogata maslinova ulja.

Tisućljetna tradicija korčulanskog maslinarstva i dugogodišnji trud lokalnih maslinara urodili su posebnim plodom. Korčulansko maslinovo ulje ponosno nosi oznaku izvornosti Europske unije.

Korčulansko ekstradjevičansko maslinovo ulje godinama zadržava svojstva i specifičnog je okusa. Od sorte lastovke dobiva se ulje puno polifenola, gorčine i pikantnosti što znači da je zdravo i ljekovito.

Iako je nazivom vezana uz obližnje Lastovo, lastovka zapravo raste isključivo na Korčuli i to većinom na zapadnom dijelu otoka.

Ulje od lastovke toliko je bogato polifenolima da će produžiti vijek trajanja i ostalim maslinovim uljima s kojima se pomiješa.

Berba maslina Korčulanima je oduvijek predstavljala puno više od fizičkog rada. Vrijeme je to obiteljskog okupljanja, uz šale, priče i dobru marendu - i tako već generacijama.

Ne kaže se zaludu da je maslina poput majke - uvijek uzvrati ljubav i daje plodove, bez obzira na poklonjenu pažnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik