Otvorena fabrika "‎Mekafor" u Kikindi

Bez autora
Oct 20 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju francuske fabrike za proizvodnju metalnih delova za automobilsku industriju "‎Mekafor" u Kikindi, u koju je uloženo četiri miliona evra, pri čemu je zaposleno 55 radnika. Vrpcu su svečano presekli premijer Srbije, ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, u prisustvu vlasnika i predsednika UO kompanije "Mekafor" Nikolasa Grosdidijea. Vučić je tom prilikom istakao da Srbija i Francuska razvijaju sve bolje ekonomske odnose, uz porast trgovinske razmene iz godine u godinu, zbog čega će naša zemlja francuskim kompanijama obezbediti najbolje moguće uslove za ulaganje. On je, u skladu sa tim, uputio poziv francuskim investitorima da i dalje ulažu u našu zemlju.

Otvorena fabrika "‎Mekafor" u KikindiPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju francuske fabrike za proizvodnju metalnih delova za automobilsku industriju "‎Mekafor" u Kikindi, u koju je uloženo četiri miliona evra, pri čemu je zaposleno 55 radnika.

Vrpcu su svečano presekli premijer Srbije, ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, u prisustvu vlasnika i predsednika UO kompanije "Mekafor" Nikolasa Grosdidijea.

Vučić je tom prilikom istakao da Srbija i Francuska razvijaju sve bolje ekonomske odnose, uz porast trgovinske razmene iz godine u godinu, zbog čega će naša zemlja francuskim kompanijama obezbediti najbolje moguće uslove za ulaganje.

On je, u skladu sa tim, uputio poziv francuskim investitorima da i dalje ulažu u našu zemlju.

Prema njegovim rečima, otvaranje francuske fabrike i odluka da Kikinda dobije podzonu sa istim uslovima kao što ih ima Slobodna carinska zona u Subotici samo je početak industrijske zone u tom gradu.

To je velika prednost za potencijalne investitore, ocenio je premijer i najavio da bi za tri-četiri meseca u Kikindu trebalo da dođe još jedna kompanija koja bi zaposlila 400 radnika.

Vučić je podsetio na to da je na granici sa Rumunijom otvoren granični prelaz, ali da radi samo 12 časova, o čemu će razgovarati sa premijerom te zemlje 10. novembra, u Temišvaru.

Na sastanku će jedna od tema biti i Kikinda. Pokušaćemo da se dogovorimo i napravimo prelaz za kamione, robu i autobuse koji će raditi 24 časa jer bismo time dodatno doprineli ulaganju u čitav Banatski okrug, objasnio je on.

Premijer je iskazao zahvalnost predsedniku Vlade Francuske Manuelu Valsu na prijemu u septembru, ističući da je to velika čast za njega lično i za Srbiju.

Prema njegovim rečima, stanje u državnom budžetu nikad nije bilo bolje, što stvara uslove da se sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je od danas u poseti Srbiji, razgovara o povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

Ti rezultati ne bi bili tako dobri da nije investitora koji posluju u Srbiji, ukazao je on, naglasivši da sve zavisi od nas, naše marljivosti, truda i energije.

Moro je, ističući da postoji veliko interesovanje francuskih privrednika za Srbiju, izrazila očekivanje da će talas francuskih investicija u narednom periodu biti još veći dolaskom novih firmi u Srbiju.

Robna razmena između dve zemlje beleži porast, istakla je ona i precizirala da je u 2015. godini ona bila veća za 80 odsto u odnosu na 2010. godinu, kada je iznosila 750 miliona evra.

Prema njenim rečima, francuska preduzeća su svesna prednosti geografskog položaja Srbije, kvaliteta radne snage i načina na koji ih dočekuju vlasti u Srbiji.

Moro je poručila i da će Francuska nastaviti da pruža veliku podršku procesu evropskih integracija Srbije.

Grosdidije je istakao da je kompanija "Mekafor" u Srbiji pronašla duboku ukorenjenost industrije, visok nivo tehničke kulture i kvalifikovanu radnu snagu.

Pored toga, kako je rekao, vlasti su nam olakšale ovaj projekat, tako da je, nakon nekoliko godina u Senti, izgrađeno postrojenje u Kikindi, čime je ova kompanija ojačala svoje mesto u Srbiji.

Ta kompanija je jedan od vodećih proizvođača metalnih delova za auto-industriju u Evropi i zapošljava 120.000 radnika širom sveta.

Fabrika je izgrađena u industrijskoj zoni u Kikindi i prostire se na placu od 48.000 kvadrata, za koji je "Mekafor" izdvojio 30 miliona dinara.

Reč je o grinfild investiciji, a ova kompanija planira da poveća broj radnika u fabrici.

U kikindskom pogonu biće angažovano 55 radnika, uglavnom nekadašnjih livničara, a planirano je da se broj zaposlenih povećava sa širenjem posla. 

Za brojne privrednike iz Francuske i ostalih evropskih zemalja organizovan je obilazak važnih gradskih lokacija i novoizgrađenih industrijskih zona, kao i poslovni forum sa prezentacijom investicionih mogućnosti Kikinde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik