Prva regionalna konferencija o preduzetništvu mladih

Bez autora
Oct 25 2016

Povodom godine preduzetništva u utorak 25. oktobra 2016. godine u Hotelu Crowne Plaza održaće se Prva Regionalna konferecija o predizetništvu mladih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom vlade Republike Srbije – Ministarstva privrede, kroz program Razvojne agencije Srbije i kompanije Visa.Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti mladih, do 30 godina u Srbiji, iznosi 43,1 odsto, i dvostruko je veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije. Slično pokazuju i statistički podaci zemalja u regionu.

Prva regionalna konferencija o preduzetništvu mladihPovodom godine preduzetništva u utorak 25. oktobra 2016. godine u Hotelu Crowne Plaza održaće se Prva Regionalna konferecija o predizetništvu mladih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom vlade Republike Srbije – Ministarstva privrede, kroz program Razvojne agencije Srbije i kompanije Visa.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti mladih, do 30 godina u Srbiji, iznosi 43,1 odsto, i dvostruko je veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije. Slično pokazuju i statistički podaci zemalja u regionu. Na Balkanu je svaka druga osoba uzrasta od 18 do 24 godine nezaposlena. Najveću stopu nezaposlenih mladih u regiji ima Bosna i Hercegovina, dok se Crna Gora suočava sa naglim porastom nezaposlenosti visokoobrazovanih (45,3%).

Cilj Konferencije je predstavljanje mladih preduzetnika, podstiacnje dijaloga svih relevantnih subjekata u društvu od predstavnika vlade, finansijskih institucija, privrednih asocijacija, stranih i domaćih kompanija i nevladinog sektora. Bitnu ulogu u podsticanju mladih na razmišljanje o prvim poslovnim koracima ima uvođenje znanja iz oblasti preduzetništva u obrazovni sistem, veće učešće mladih u procesima ekonomskog odlučivanja kao i umrežavanje mladih iz Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine i njenih entiteta Republike Srpske i Federacije BIH.

Konferenciju će otvoriti: g-din Goran Knežević, ministar privrede Republike Srbije, g-din Predrag Bošković, ministar prosvete Crne Gore, g-din Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije „Visa“ za Jugoistočnu Evropu. Uvodne reči izneće, u okviru drugog panela, g-din Nikola Fabris, viceguverner Centralna Banka Crne Gore, u okviru trećeg panela, g-din Mladen Šarčević, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, g-din Milenko Savanović, ministar rada i boračko –invalidske zaštite Republike Srpske, dok će u četvrtom panelu uvodnu reč dati g-din Rasim Ljajić, potpredsednik vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Republike Srbije, g-đa Slađana Backović, direktor Fond za razvoj Republike Srbije.

Na konferenciji će učestvovati Mladi preduzetnici iz Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, Nazaposleni mladi i predstavnici studentskih asocijacija i đačkih parlamenata iz Srbije, Predstavnici udruženja mladih iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, Obrazovne institucije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Nevladin sektor, Predstavnici međunarodnih organizacija.

Svi zainteresovani koji žele da se prijave za učešće na Konferenciji to mogu učiniti putem mejla spektarcentar@gmail.com ili telefona 0694044123

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik