Dragocena iskustva Slovenije u oblasti državne uprave

Bez autora
Oct 24 2016

Ministar države uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas da resorno ministarstvo radi na nekoliko veoma važnih projekata, među kojima su i prepis matičnih knjiga u elektronski oblik i uvođenje elektronskih plaćanja.Brnabić je na poslovnom forumu Srbija–Slovenija, na panelu "Digitalizacijom do konkurentnije privrede" podsetila na to da lokalne samouprave imaju rok do kraja godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik, istakavši da se taj rok neće pomerati.

Dragocena iskustva Slovenije u oblasti državne upraveMinistar države uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas da resorno ministarstvo radi na nekoliko veoma važnih projekata, među kojima su i prepis matičnih knjiga u elektronski oblik i uvođenje elektronskih plaćanja.

Brnabić je na poslovnom forumu Srbija–Slovenija, na panelu "Digitalizacijom do konkurentnije privrede" podsetila na to da lokalne samouprave imaju rok do kraja godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik, istakavši da se taj rok neće pomerati.

Ona je naglasila da se, ukoliko nemamo matične knjige u elektronskom obliku, ne mogu pokrenuti ni elektronski servisi, istakavši da su neke lokalne samouprave taj posao završile još 2012. godine, ali da veliki broj njih to još nije učinio.

Prema njenim rečima, uvođenje elektronskih plaćanja, odnosno plaćanja karticom preko portala e-uprave je neophodno kako bismo imali Srbiju bez šaltera.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo trenutno radi na planu koji se zove "Stop birokaratiji", to jest planu prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta do 2018. godine, od čega je najveći deo obezbeđivanje elektronskih usluga za građane i privredu.

Brnabić je naglasila da se uporedo sa tim mora raditi i na standardizaciji i povezivanju registra, o čemu Srbija može puno da nauči od Slovenije.

Prioritet resornog ministarstva jeste uvođenje e-uprave, odnosno što više elektronskih servisa za građane i privredu, podvukla je ona i ukazala na to da je veoma značajno iskustvo Slovenije na tom polju, zbog čega će predstavnici naših institucija uskoro posetiti tu zemlju.

Resorno ministarstvo je, kako je navela, već pokrenulo tender za povezivanje šest institucija, a to su MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Nacionalna služba za zapošljavanje, Centralni registar obveznika socijalnog osigruranja, PIO fond i Poreska uprava.

Ona je izrazila nadu da će do juna sledeće godine, a možda i ranije, taj projekat biti završen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik