Kako će izgledati plaćanje putem "Aj peja"

Bez autora
Oct 24 2016

Pre godinu dana, Skupština Srbije usvojila je Zakon o platnim uslugama koji uvodi nove sisteme plaćanja i modernizuje tu oblast.Ovih dana je i domaća firma "Aj pej" prva dobila dozvolu Narodne banke Srbije za emitovanje elektronskog novca i plaćanje preko interneta i mobilnih aplikacija. Šta je elektronski novac i od kada mogu da ga koriste privreda i građani? Na prvi pogled nevidljivo, plaćanje prvim srpskim elektronskim novcem nije promaklo medijima. Elektronski novac zapravo je ravnopravan kešu.

Kako će izgledati plaćanje putem "Aj peja"Pre godinu dana, Skupština Srbije usvojila je Zakon o platnim uslugama koji uvodi nove sisteme plaćanja i modernizuje tu oblast. Ovih dana je i domaća firma "Aj pej" prva dobila dozvolu Narodne banke Srbije za emitovanje elektronskog novca i plaćanje preko interneta i mobilnih aplikacija. Šta je elektronski novac i od kada mogu da ga koriste privreda i građani?

Na prvi pogled nevidljivo, plaćanje prvim srpskim elektronskim novcem nije promaklo medijima. Elektronski novac zapravo je ravnopravan kešu.

"Papirni novac se pretvara u elektronski i moći ćete to da uradite na distributivnim mestima. Praktično, tamo ćete moći da ga otkupite kao elektronski novac i praktično kada dobijete zapise moći ćete i na mobilnim aplikacijama da imate uvid u stanje, da raspolažete tim elektonskim novcem", navodi Vladimir Vukosavljević iz firme "Aseko".

Za početak, elektronskim novcem plaćaće se roba i usluge preko interneta, a od nove godine i preko elektronskih novčanika odnosno mobilnih telefona.

"Elektronski novac je dostupan korisnicima 24 sata dnevno sedam dana u nedelji i može se koristiti u prihvatnoj mreži u bilo kojoj kompaniji koja potpiše ugovor o prihvatanju. Za razliku od platnog prometa za korišćenje elektronskog novca nije potrebno otvoriti račun. Svako će moći da konvertuje elktronski novac u gotov novac u nekoj od lokacija distributera, odnosno na otkupnim mestima", kaže Marko Petrović iz firme "Aj pej".

Plaćanje internetom prema inostranstvu moguće je preko stranih firmi poput "Pej pala", "Skrina" ili "Pionira".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik