Vlada o banjama ove nedelje

Bez autora
Oct 25 2016

Predlog privatizacije banja naći će se na dnevnom redu srpske vlade ove nedelje. Tako će posle nekoliko godina čekanja 10 srpskih lečilišta konačno dobiti uslove za dolazak novih vlasnika. Kako saznajemo, Vlada je odbacila mogućnost javno-privatnog partnerstva, za koje se većina zalagala. Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa predstavlja polaznu tačku u daljem postupku, a okončanjem sudskih sporova utvrdiće se iznos ulaganja, odnosno imovine PIO fonda u objektima i opremi specijalnih bolnica. Dugotrajni sudski sporovi koji između PIO fonda kao tužioca, specijalnih bolnica i Republike Srbije kao tuženih, radi utvrđivanje procenta vlasništva Fonda, godinama koče privatizaciju. Dalji postupak zavisi upravo od njihovog konačnog ishoda, tvrde u Ministarstvu privrede. Mi smo zato uputili predlog Vladi da donese zaključak kojim će se zadužiti nadležni da preduzmu sve neophodne radnje u cilju okončanja sudskih postupaka, kako bi se stvorili uslovi da ovaj postupak otpočne.

Vlada o banjama ove nedeljePredlog privatizacije banja naći će se na dnevnom redu srpske vlade ove nedelje, saznaju "Novosti". Tako će posle nekoliko godina čekanja 10 srpskih lečilišta konačno dobiti uslove za dolazak novih vlasnika. Kako saznajemo, Vlada je odbacila mogućnost javno-privatnog partnerstva, za koje se većina zalagala.

Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa predstavlja polaznu tačku u daljem postupku, a okončanjem sudskih sporova utvrdiće se iznos ulaganja, odnosno imovine PIO fonda u objektima i opremi specijalnih bolnica.

- Dugotrajni sudski sporovi koji između PIO fonda kao tužioca, specijalnih bolnica i Republike Srbije kao tuženih, radi utvrđivanje procenta vlasništva Fonda, godinama koče privatizaciju. Dalji postupak zavisi upravo od njihovog konačnog ishoda - tvrde u Ministarstvu privrede.

- Mi smo zato uputili predlog Vladi da donese zaključak kojim će se zadužiti nadležni da preduzmu sve neophodne radnje u cilju okončanja sudskih postupaka, kako bi se stvorili uslovi da ovaj postupak otpočne.

U Fondu PIO ističu da su još 2006. godine pokrenuli 27 sudskih postupaka radi utvrđivanja prava svojine na objektima specijalnih bolnica izgrađenih pre više od četiri decenije, sredstvima iz doprinosa zaposlenih. Kako kaže Jelena Timotijević, direktor sektora za odnose sa javnošću u PIO, pravnosnažnim presudama do danas je okončano 15 sudskih sporova u korist Fonda, a u toku je još 12, koji su, uglavnom, dovedeni do poslednje pravne instance.

Spisak

Privatizaciju čeka 10 domaćih banja i to: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac, Banja Koviljača, Ribarska Banja, Kruševac, "Merkur", Vrnjačka Banja, "Gejzer", Sijarinska Banja, Niška Banja, Niš, Vranjska Banja, Specijalna bolnica Zlatibor, Specijalna bolnica Sokobanja, "Termal" u Vrdniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik