Olakšati uslove start ap kompanijama

Bez autora
Oct 27 2016

Uslovi za pokretanje inovativnih "start ap" kompanija u Srbiji nisu toliko loši, ali bi određenim zakonima koje bi trebalo doneti, mogli biti poboljšani, zaključeno je na današnjoj konferenciji "Start ap ekošistem Sebija 2016".Na tom skupu, koji su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Privredni forum mladih, u okviru projekta "Karavan omladinskog preduzetništva", rečeno je da Srbiji nedostaje zakon o venčrs kapitalu koji bi omogućio da se osnuju venčr fondovi, a koji u svetu finasiraju mlade tehnološke kompanije visokog rizika.

Olakšati uslove start ap kompanijamaUslovi za pokretanje inovativnih "start ap" kompanija u Srbiji nisu toliko loši, ali bi određenim zakonima koje bi trebalo doneti, mogli biti poboljšani, zaključeno je na današnjoj konferenciji "Start ap ekošistem Sebija 2016".

Na tom skupu, koji su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Privredni forum mladih, u okviru projekta "Karavan omladinskog preduzetništva", rečeno je da Srbiji nedostaje zakon o venčrs kapitalu koji bi omogućio da se osnuju venčr fondovi, a koji u svetu finasiraju mlade tehnološke kompanije visokog rizika.

Naglašeno je i da su, pokretačima novih inovativnih kompanija, na početku poslovanja, potrebne i poreske olakšice, ali i da im se odlože na šest meseci poreska plaćanja.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić kazao je na skupu da je Srbija u ovoj godini, koja je proglašena Godinom preduzetništva, od 16 milijardi dinara koju su namenjen za 33 programa, za omladinske start apove opredelila 100 miliona dinara, od kojih je već 80 miliona dodeljeno mladim preduzetnicima.

Sertić je naglasio da je za projekte koji su predviđeni da se finasiraju u 2016, do sada pristiglo 14.500 prijava, od čega je već 7.200 realizovano.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić kazao je da je anketa Svetske banke pokazala da oko 46 odsto ispitanika u Srbiji žele da budu preduzetnici, a da samo osam odsto želi da se angažuje u tom poslu.

Miletić je dodao da PKS pruža podršku mladim preduzetnicima i otvorena im je za sve savete, naglasivši da u bliskoj budućnosti namerava i da pokrene Savet za omladinsko preduzetništvo.

On je podsetio i da svaka peta osoba u Srbiji niti radi niti se školuje, dodavši da je to značajan izazov za Srbiju, a koja je dokazala da je „zemlja talentovanih mladih i tehnološki pismenih ljudi".

Na skupu su svoja iskustva u pokretanju inovativnih start ap kompanija izložili predstavnici Finske, Izraela i Nemačke, zemalja koje imaju najrazvijenije start ap ekosisteme.

Predstavnici Ambasade Finske u Srbiji kazali su da je ta zemlja stvorila povoljnu sredinu za start ap kompanije i da u istraživanje i razvoj ulaže tri odsto bruto društvenog proizvoda, što je čini zemljom sa najvećim ulaganima u te oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik