Zeleno svetlo za veće plate i penzije

Bez autora
Oct 30 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će zaposlenima u prosveti plate biti povećane između šest i sedam odsto, zdravstvu, policiji, vojsci, kulturnim ustanovama pet odsto, a da će penzionerima linearno biti isplaćeno između pet i šest hiljada dinara.Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se širi osnova za povećanja primanja i da će penzije biti povećane od 1. januara između 1,5 i 1,7 odsto.

Osetno povećanje plata u javnom sektoruPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će zaposlenima u prosveti plate biti povećane između šest i sedam odsto, zdravstvu, policiji, vojsci, kulturnim ustanovama pet odsto, a da će penzionerima linearno biti isplaćeno između pet i šest hiljada dinara.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se širi osnova za povećanja primanja i da će penzije biti povećane od 1. januara između 1,5 i 1,7 odsto.

On je ocenio da su razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom bili dugi i teški, zbog poslovičnog opreza te finansijske institucije, izrazivši zahvalnost svim građanima Srbije koji su verovali Vladi da će sve uraditi na najbolji mogući način.

Premijer je podsetio na to da je dogovor sa MMF-om bio da tri godine budu zamrznute plate i panezije, a da su povećane već prošle godine.

Mislim da smo ostvarili velike rezultate na koje smo ponosni, i oni će ući u istoriju. Imamo nešto veći suficit zbog vraćanja dugova i to ćemo raditi i dalje, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, od januara do septembra prihodi su premašili plan i to za 81,5 milijardi dinara, odnosno 650 miliona evra više.

Učešće javnog duga u BDP-u je 70,8 odsto, rekao je premijer i dodao da on neće prelaziti 73,5 odsto, već će se smanjivati.

Vučić je upozorio na to da ima mnogo problema sa nekoliko javnih preduzeća, pre svega sa Azotarom, MSK, Petrohemijom, ali da je najveći problem Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Budući da ta preduzeća cela zemlja bukvlno izdržava njihovo pitanje će morati da se reši za šest meseci, naglasio je premijer..

On je najavio da će na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope razgovarati sa kineskim premijerom o RTB-u i da će ga zamoliti za pomoć kako bi najpoznatija kineska kompanija iz ove oblasti preuzela ovaj kombinat iz Bora.

Kada je reč o lošim poslovnim rezultatima Azotare, Petrohemije, MSK, premijer je rekao da je ljut na sebe, jer nije dodatno proveravao poslovne bilanse tih preduzeća, već je verovao u lažne izveštaje, dodavši da su nasleđeni dugovi Petrohemije 400 miliona evra a da je ista situacija i sa Azotarom.

Vučić je naveo da je očekivao da će hemijska preduzeća raditi bolje zbog niže cene gasa, posebno Azotara, a svelo se na to da su operativni troškovi u toj kompaniji za šest meseci veći nego što bi bili da uopšte ne radi.

On je izneo podatak da prvi put EPS ima 500 miliona evra na računu, odnosno da nema problema sa gotovim novcem i da se u Železnicama situacija popravlja.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će budžet za 2017. godinu biti usvojen na vreme, sredinom decembra, a biće razvojni i oslikavaće do sada postignute dobre rezultate.

Vujović je istakao da je Vlada postigla zapažene rezultate, što je dovelo do toga da MMF, suprotno uobičajenoj praksi popusti i dozvoli povećanje primanja dok traje program.

To je neuobičajen pristup, a mi smo već u okvirima strukturnog smanjenje, već smo na 3,89 odsto od planiranih četiri odsto, rekao je Vujović i podvukao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. godine kada se program sa MMF-om završava.

Fiskalni rezultati, kako je rekao, nadmašuju očekivanje, pri čemu je cilj programa koji smo zaključili sa MMF-om je da se 2018. godine vratimo, ne samo na prethodne plate, nego da imamo održivi i inkluzivni rast, koji će se odraziti pozitivno na sve.

I naša stopa rasta je u porastu, a i prognoze se menjaju naviše, naveo je ministar i podsetio na to da je samo ove godine MMF sa 1,75 odsto podigao prognozu rasta na 1,8 odsto, pa kasnije i na 2,5 odsto.

Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7 ili 2,8 odsto, rekao je ministar dodajući da u narednim godinama očekuje rast od najmanje tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik