Zelena gradnja stimulans za ekonomski rast

Bez autora
Nov 02 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, otvarajući Sajam i konferenciju zelene gradnje, da je u našoj zemlji do sada izdato više od 1.600 energetskih pasoša. Mihajlović je istakla da je država donela svu potrebnu regulativu i stvorila uslove za zelenu gradnju, ali i dodala da nam predstoji još mnogo posla na tom polju. Energetske pasoše treba da imaju ne samo nove, već i stare zgrade koje se rekonstruišu, ukazala je ona i objasnila da zelena gradnja ne znači samo ispunjavanje standarda, već i kvalitetniji život, manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo. Prema njenim rečima, izgradnja jedne zgrade u zelenoj gradnji pet je odsto jeftinija u odnosu na podizanje obične zgrade, pri čemu istovremeno štedimo najmanje 20 do 50 odsto struje, 40 odsto vode i 70 odsto otpada.

Zelena gradnja stimulans za ekonomski rastPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, otvarajući Sajam i konferenciju zelene gradnje, da je u našoj zemlji do sada izdato više od 1.600 energetskih pasoša.

Mihajlović je istakla da je država donela svu potrebnu regulativu i stvorila uslove za zelenu gradnju, ali i dodala da nam predstoji još mnogo posla na tom polju.

Energetske pasoše treba da imaju ne samo nove, već i stare zgrade koje se rekonstruišu, ukazala je ona i objasnila da zelena gradnja ne znači samo ispunjavanje standarda, već i kvalitetniji život, manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo.

Prema njenim rečima, izgradnja jedne zgrade u zelenoj gradnji pet je odsto jeftinija u odnosu na podizanje obične zgrade, pri čemu istovremeno štedimo najmanje 20 do 50 odsto struje, 40 odsto vode i 70 odsto otpada.

Takođe, kako je podsetila, država ima i Fond za energetsku efikasnost, koji će u narednom periodu unaprediti zelenu gradnju.

U Srbiji se troši tri puta više energije po metru kvadratnom u poređenju sa EU, ukazala je Mihajlović i podvukla da bi trebalo da učimo od onih koji su u toj oblasti napredovali brže od nas.

Treba da pošaljemo poruku da su SAD prijatelj i partner u našim bilateralnim i ekonomskim odnosima, kao i Italija i druge zemlje EU. Da razmotrimo načine kako bi naši odnosi u ovom segmentu bili još bolji, istakla je ona.

Mihajlović je podsetila na to da je resorno ministarstvo zajedno sa Ambasadom SAD radilo na izdavanju građevinskih dozvola, dodavši da od 2000. godine do danas ima više od 1.000 američkih kompanija, ili kompanija sa američkim kapitalom, u kojima radi više od 20.000 ljudi.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot podsetio je na to da SAD imaju Savet zelenih zgrada, koji se bavi sertifikacijom objekata po vodećim LEED standardima, koji su veoma važni za zelenu gradnju i ekologiju.

Ova sajamska manifesticija je dobra prilika da vidimo neka nova rešenja i primenu novih standarda koji pomažu ekologiji i zelenoj industriji koja može dosta da stimuliše ekonomski rast, naveo je Skot.

On je ukazao na to da je zgrada Ambasade SAD jedna od prvih zgrada u Srbiji koja je kompletno urađena po sistemu zelene gradnje, gde se primenjuju ekološki sistemi, koriste reciklirani materijali i prečišćava voda koja ide u kanalizaciju.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco iskazao je zadovoljstvo time što je sponzor ovog sajma upravo Italija, koja podržava Srbiju ne samo na putu ka EU, već i u oblasti zelene gradnje i zaštiti životne sredine, što je veoma važna oblast za evropske integracije Srbije.

Manco je takođe preneo zahvalnost Srbiji i njenim građanima na podršci Italiji koju je pogodio još jedan snažan zemljotres.

Posetioci Sajma zelene energije, koji će trajati do 4. novembra, biće u prilici da se upoznaju sa svetskim trendovima u održivoj gradnji, arhitektonskim i inženjerskim održivim projektovanjem i upravljanjem zelenim investicijama.

Takođe, prisutni će imati mogućnost da se informišu i o segmentima energetske efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije, upravljanju otpadom i racionalnom korišćenju vode u zelenim zgradama.

Planirane su i različite stručne radionice, promocije primera dobre prakse, kao i kursevi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik