Klasterima do uspešnog natupa na stranom tržištu

Bez autora
Nov 07 2016

U Srbiji postoji oko 40 klastera – poslovnih udruženja građana. Njihov osnovni cilj je gransko i regionalno udruživanje malih i srednjih preduzeća, radi lakšeg i uspešnijeg nastupa na stranim tržištima.Klasteri rade na boljem korišćenju evropskih fondova, koje je u Srbiji ispod 15 odsto, kažu u Asocijaciji Srpskih klastera ASKA. Klastersko udruživanje kompanija podstiče i Privredna komora jer strani partneri uvažavaju tržišta na kojima mogu da sarađuju sa više firmi.

Klasterima do uspešnog natupa na stranom tržištuU Srbiji postoji oko 40 klastera – poslovnih udruženja građana. Njihov osnovni cilj je gransko i regionalno udruživanje malih i srednjih preduzeća, radi lakšeg i uspešnijeg nastupa na stranim tržištima.

Klasteri rade na boljem korišćenju evropskih fondova, koje je u Srbiji ispod 15 odsto, kažu u Asocijaciji Srpskih klastera ASKA. Klastersko udruživanje kompanija podstiče i Privredna komora jer strani partneri uvažavaju tržišta na kojima mogu da sarađuju sa više firmi.

"Vojvodina metal klaster" ima 136 članica sa 7.500 zaposlenih i ukupnim prometom od 500 miliona evra, od kojih 120 miliona evra čini izvoz. U poslednjih pet godina organizovali su 200 obuka i seminara gde je profesionalne sertifikate dobilo više od 4.000 ljudi.

"Mi smo u preko 20 naših kompanija uveli poslovno informacione sisteme, u preko 80 naših preduzeća subvencionisali uvođenje ISO standarda kao jednog od oblika konkurentnosti u domaćoj privredi", kaže Zoran Pekez iz "Vojvodina metal klaster".

Asocijacija Srpskih klastera, osnovana prošle godine, okuplja devet klastera koji su već su postigli određene uspehe.

"Od edukacije, kako bi smo povećali broj ljudi koji imaju kompetencije i znanja kako bi se Evropskim projektima bavili, do mehanizama koji će pomoći od strane države entitetima, preduzećima, malim srednjim preduzećima, neprofitnim organizacijama, da ta sredstva uzmu", objašnjava Milan Šolaja iz Vojvođanskog ICT Klastera.

Privredna komora Srbije pomaže i podstiče klasterizaciju, jer tako privrednici unutar grane ili regiona dobiju bolju cenu za nabavku sirovina za proizvodnju, i druge pogodnosti.

"Mi upravo promovišemo model klasterizacije u Srbiji jer je onda nama lakše da pomognemo internacionalizaciju srpskih kompanija kada one mogu da postignu i da zajednički proizvedu veću količinu proizvoda. To je posebno važno za neka tržišta koja mogu da apsorbuju veću količinu robe", rekao je Aleksandar Kemeriš iz Privredne komore Srbije.

Uvoz u Rusiju bez carine i povoljne carinske stope za izvoz u Tursku pogoduju da naši klasteri postanu ono što su u Evropskoj Uniji – pokretači privrednog razvoja i stvaraoci nove vrednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik