Privrednici iz RS i Srbije jačaju saradnju

Bez autora
Nov 20 2016

Privrednici iz RS i Srbije pokušaće da unaprijede međusobnu i saradnju sa kolegama iz regiona na poslovnom forumu koji je u petak otvoren u Novom Sadu i na kojem se okupilo više od 200 učesnika.Drugo izdanje Foruma o privrednoj saradnji RS i Srbije otvorio je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Forum organizuju Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS i Razvojna agencija Srbije, a učesnici dolaze i iz zemalja okruženja Mađarske, Bugarske, Rumunije i Slovenije.

Privrednici iz RS i Srbije jačaju saradnjuPrivrednici iz RS i Srbije pokušaće da unaprijede međusobnu i saradnju sa kolegama iz regiona na poslovnom forumu koji je u petak otvoren u Novom Sadu i na kojem se okupilo više od 200 učesnika.

Drugo izdanje Foruma o privrednoj saradnji RS i Srbije otvorio je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Forum organizuju Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS i Razvojna agencija Srbije, a učesnici dolaze i iz zemalja okruženja Mađarske, Bugarske, Rumunije i Slovenije.

Tokom foruma biće održane panel-diskusije, u kojima učestvuju predstavnici razvojnih agencija, privrednih komora i drugih organizacija. Cilj skupa je predstavljanje najboljih rješenja u praksi, umrežavanje ideja, razmjena informacija i pronalaženje potencijalnih partnera za realizaciju privrednih projekata od zajedničkog interesa. Težište ovogodišnjeg foruma je na saradnji malih i srednjih preduzeća iz RS i Srbije.

Čubrilović je rekao da će RS donijeti još bolje zakone i druga akta koji će stvoriti bolji poslovni ambijent i pretpostavke za brži i dinamičniji razvoj privrede, a naročito sektora malih i srednjih preduzeća.

- Uvjeren sam da će i ovaj forum biti uspješan kao što je bio prošlogodišnji u Banjaluci. Uvjeren sam da će i poslovni ljudi iz RS i Srbije u direktnim kontaktima ostvariti nova partnerstva i sklopiti mnogo novih ugovora, koji će unaprijediti privrednu saradnju naših zemalja  istakao je Čubrilović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da Srpska i Srbija moraju da se oslanjaju jedna na drugu u ekonomskom razvoju zbog veoma složene situacije u svijetu i Evropi.

- Ekonomska saradnja Srbije i RS je imperativ u vrijeme kad se suočavamo s globalizacijom i neoliberalnim uticajem na ekonomiju naših zemalja. Samo zajedničkim djelovanjem možemo se suprotstaviti tim tendencijama. Srbija je RS najvažniji spoljnotrgovinski partner. Želimo da djelovanjem kroz institucije RS damo još snažniju podršku saradnji i promociji privrednih potencijala i mogućnosti RS naročito u sektorima poljoprivrede, saobraćaja, trgovine i turizma - istakao je Đokić u obraćanju učesnicima foruma i dodao da je sporazum o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije osnov za saradnju i razvoj.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Marinko Đukić ocijenio je da je forum postao mjesto za jačanje saradnje privrednika Srpske i Srbije.

- Uvjeren sam da će današnji forum biti mjesto razmjene poslovnih ideja, učvršćivanja postojećih i kreiranja novih poslovnih kontakata i ugovaranja poslova - rekao je Đukić.

Predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović istakao je da je robna razmjena između Srbije i RS u 2015. godini bila veća od 560 miliona evra i da ima prostora za njeno povećanje.

- Nikakav politički inženjering, kojeg je bilo u prošlosti, ne može narušiti duboke i bliske veze RS i Srbije - poručio je Mirović.

Otvaranju foruma prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Autoput

Nedeljko Čubrilović je kazao da dijeli mišljenje Igora Mirovića, koji je naglasio značaj povezivanja Srbije i RS dobrom putnom infrastrukturom.

- Glavni projekat je izgradnja autoputa od Novog Sada do Rume, koji bi išao tunelom ispod Fruške gore i dalje ka RS. U pitanju je autoput od strateškog značaja za RS i Vojvodinu, odnosno Srbiju - rekao je Čubrilović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik