Banjaluka: U gradskoj kasi 10,4 miliona KM manje

Bez autora
Nov 27 2016

Budžet grada u 2017. godini trebalo bi da iznosi 128,48 miliona KM, što je za 7,5 odsto ili 10,4 miliona KM manje u odnosu na ovogodišnji. Navedeno je to u nacrtu budžeta grada za 2017. godinu, koji je gradonačelnik Igor Radojičić uputio u skupštinsku proceduru. Ovaj dokument naći će se pred odbornicima na zasjedanju gradskog parlamenta u srijedu, 30. novembra. Sredstva za narednu godinu su manja jer nije planiran suficit iz 2015. godine, koji je raspoređen u 2016. godini, krediti, ni sredstva iz programa javnih investicija Vlade RS, koji bi trebalo da budu realizovani do kraja ove godine. Zahtjevi budžetskih korisnika iznosili su 136 miliona KM, koji su morali biti uklopljeni u budžetska ograničenja, rekli su u Gradskoj upravi.

Banjaluka: U gradskoj kasi 10,4 miliona KM manjeBudžet grada u 2017. godini trebalo bi da iznosi 128,48 miliona KM, što je za 7,5 odsto ili 10,4 miliona KM manje u odnosu na ovogodišnji.

Navedeno je to u nacrtu budžeta grada za 2017. godinu, koji je gradonačelnik Igor Radojičić uputio u skupštinsku proceduru. Ovaj dokument naći će se pred odbornicima na zasjedanju gradskog parlamenta u srijedu, 30. novembra.

- Sredstva za narednu godinu su manja jer nije planiran suficit iz 2015. godine, koji je raspoređen u 2016. godini, krediti, ni sredstva iz programa javnih investicija Vlade RS, koji bi trebalo da budu realizovani do kraja ove godine. Zahtjevi budžetskih korisnika iznosili su 136 miliona KM, koji su morali biti uklopljeni u budžetska ograničenja - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da u strukturi budžetskih sredstava najveći udio imaju poreski i neporeski prihodi, koji su planirani u iznosu od 120,6 miliona KM, što je više nego u ovoj godini, kada je planirano 117,5 miliona KM.

- Od prodaje zemljišta i druge imovine grada očekuje se prihod od 2,2 miliona KM, a kroz transfere od Ministarstva socijalne i zdravstvene zaštite RS 3,56 miliona KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da su nacrtom budžeta rashodi za bruto plate povećani za 0,4 odsto sa 36,9 miliona KM na 37,1 milion KM.
- Planirano je i povećanje iznosa budžetske rezerve i to sa 282.500 KM na 500.000 KM. Isto tako kada su u pitanju grantovi, predviđeno je povećanje sa 5,3 miliona KM na šest miliona KM. Kroz Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu planirano je i 200.000 KM za izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima - naveli su u Gradskoj upravi.

Kada su u pitanju smanjenja u 2017. godini, u Gradskoj upravi su potvrdili da je planirano smanjenje novca za subvencije i to sa 1,9 miliona KM, koliko su iznosile u ovoj godini, na 1,6 miliona KM.

- Planirano je smanjenje sredstava za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i to sa 10,5 miliona KM na 8,3 miliona KM. Isto tako manje novca je predviđeno za zajedničku komunalnu potrošnju - sa 16,3 miliona KM smanjeno je na 16,1 milion KM - dodali su u Gradskoj upravi.

Objasnili su da je smanjena i stavka za investicije sa 2,3 miliona KM na 1,5 miliona KM, koji bi prema nacrtu trebalo da budu raspoređeni na rekonstrukciju tvrđave Kastel, zgrade Banskog dvora te sanaciju ambulanti, mjesnih zajednica i slično.

Javna raspravaNakon usvajanja nacrta budžeta grada za 2017. godinu u Skupštini grada, ovaj dokument trebalo biti da bude upućen u javnu raspravu. Planirano je da ona traje od 2. do 12. decembra. U tom periodu građani, institucije i udruženja moći će da dostave primjedbe i sugestije na ovaj dokument.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik