Reforme značajno unapredile poslovni ambijent u Srbiji

Bez autora
Nov 28 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da se zahvaljujući uspešno sprovedenoj reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola svakog meseca beleži novi rekord u broju izdatih dozvola.Mihajlović je, na panel-diskusiji u okviru predstavljanja "Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora, ukazala na to da se danas dozvola za gradnju u Srbiji u proseku dobija za sedam dana, a lokacijski uslovi za 14 dana.

Reforme značajno unapredile poslovni ambijent u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da se zahvaljujući uspešno sprovedenoj reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola svakog meseca beleži novi rekord u broju izdatih dozvola.

Mihajlović je, na panel-diskusiji u okviru predstavljanja "Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora, ukazala na to da se danas dozvola za gradnju u Srbiji u proseku dobija za sedam dana, a lokacijski uslovi za 14 dana.

Ona je takođe iznela podatak da je do sada u 2016. godini podneto više od 60.000 zahteva za dobijanje građevinske dozvole, od kojih je približno 70 odsto pozitivno rešeno.

Prema njenim rečima, krajnji cilj Vlade Srbije jeste da se u zemlji uspostavi kompletan sistem elektronske uprave u svim oblastima – e-government, kao što već postoji u oblasti građevinskih dozvola.

Mihajlović je, govoreći o tome da li je zadovoljna napretkom koji je konstatovan u "Beloj knjizi 2016", gde je posebno pohvaljena oblast nekretnina i izdavanja građevinskih dozvola, rekla da je nemoguće biti nezadovoljan kada je Srbija među prvih deset zemalja u svetu po reformama u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta.

Ona je rekla da je prioritet za narednu "Belu knjigu" da se napravi potpuno uređen i efikasan katastar, da upis imovine ne traje duže od nekoliko dana, kao i da naredne godine napredujemo za najmanje 10 mesta na "Duing biznis listi" Svetske banke.

Prema njenim rečima, cilj je da se završi Koridor 10 i započnu novi infrastrukturni projekti, kao i da se delom završi proces ozakonjenja.

Sve što smo do sada učinili ne bi bilo moguće postići da nismo radili zajedno sa našim partnerima – sa Savetom stranih investitora i sa svima ostalima, i to ne samo pri definisanju ciljeva, nego i kroz dobijanje mišljenja na predložene zakone, rekla je Mihajlović.

Ona je istovremeno ocenila da bi u nekim oblastima efikasnost mogla biti i veća, i kao primer navela Zakon o konverziji, gde je od 570 zahteva njih 70 pozitivno rešeno.

Resorno ministarstvo će pomoći da stvari i na tom planu idu brže i napravićemo detaljno uputstvo za lokalne samouprave kako da postupaju u svakoj situaciji sa konverzijama uz naknadu, dodala je Mihajlović.

Komentarišući navode o problemima u primeni pojedinih zakona i podzakonskih akata, ona je istakla da je unutar Radne grupe za unapređenje rejtinga Srbije na "Duing biznis listi" napravljen poseban tim koji će proveravati uticaj svakog propisa na rejting Srbije pre nego što on bude usvojen, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je odgovarajući na pitanje novinara o nelegalnoj gradnji objekata u okviru Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, čiji je veliki deo pod zaštitom Republičke direkcije za zaštitu spomenika, rekla da je interes države da zaštiti sve što je važno - od džamije do Petrove crkve, ali isto tako i da ima uvid u plansku dokumentaciju za izgradnju.

Prema njenim rečima, lokalna vlast je dužna da se bavi pitanjem nelegalne gradnje na svojoj teritoriji.

Ministarstvo građevinarstva je, kako je istakla potpredsednik Vlade, zainteresovano da reši svaki problem i već je tražilo podatke o nelegalnoj gradnji u Novom Pazaru i to od svih aktera.

Hoćemo da vidimo šta se sve tu dešava i da pravu informaciju, ali i informaciju o načinu na koji će se to rešiti, iznesemo u javnost, naglasila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik