Aggarwal mora objaviti ponudu za kupovinu "Krajina osiguranja"

Bez autora
Nov 29 2016

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske odbacila je zahtjev akcionara „Krajina osiguranja“ Naveena Aggarwala i Gupte Neete za odlaganje izvršenja rješenja kojim im je naloženo da objave ponudu za preuzimanje svih akcija ovog osiguravajućeg društva. Komisija je 14. novembra odbacila kao neosnovan zahtjev Naveena Aggarwala i Neete Gupata za odlaganje izvršenja prethodnog rješenja Komisije kojim je tim licima utvrđena obaveza za objavljivanje ponude za preuzimanje“, potvrdili su u KHOV. Dodali su da im još uvijek nije stigao izvještaj da je Aggarwalu i Gupti Neete o uručeno rješenje o obavezi preuzimanja „Krajina osiguranja“. Ipak, očigledno je da su te osobe upoznate sa rješenjem Komisije s obzirom na to da su protiv njega podnijeli tužbu Okružnom sudu u Banjaluci, naglasili su u KHOV.

Aggarwal mora objaviti ponudu za kupovinu "Krajina osiguranja"Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske odbacila je zahtjev akcionara „Krajina osiguranja“ Naveena Aggarwala i Gupte Neete za odlaganje izvršenja rješenja kojim im je naloženo da objave ponudu za preuzimanje svih akcija ovog osiguravajućeg društva.

„Komisija je 14. novembra odbacila kao neosnovan zahtjev Naveena Aggarwala i Neete Gupata za odlaganje izvršenja prethodnog rješenja Komisije kojim je tim licima utvrđena obaveza za objavljivanje ponude za preuzimanje“, potvrdili su za CAPITAL u KHOV.

Dodali su da im još uvijek nije stigao izvještaj da je Aggarwalu i Gupti Neete o uručeno rješenje o obavezi preuzimanja „Krajina osiguranja“.

„Ipak, očigledno je da su te osobe upoznate sa rješenjem Komisije s obzirom na to da su protiv njega podnijeli tužbu Okružnom sudu u Banjaluci“, naglasili su u KHOV.

Aggarwal je dokapitalizacijom „Krajina osiguranja“, vrijednom 6,9 miliona maraka, polovinom decembra prošle godine postao većinski vlasnik ovog društva u kojem je do tada većinski udio imala Republika Srpska.

To znači da Aggarwal sada mora da uloži još 6,9 miliona KM za kupovinu preostalih nešto manje od 50 odsto akcija „Krajine“, ili će mu u suprotnom biti blokirana sva upravljačka prava u ovom društvu u kojem bi tada većinu ponovo imala RS odnosno Investiciono-razvojna banka RS.

Komisija za hartije od vrijednosti RS utvrdila je, rješenjem od 25. oktobra, da su Aggarwal i Gupta Nepte djelovali zajedno pri kupovini akcija „Krajine“, te ih obavezala da objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija ovog društva.

Iako im to rješenje još nije zvanično uručeno, Aggarwal i Gupta su već podnijeli tužbu Okružnom sudu u Banjaluci tražeći njegovo poništenje.

Istovremeno su zatražili i da KHOV odloži izvršenje rješenja do konačne sudske odluke, odnosno da ih privremeno oslobodi obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje ostalih akcija.

Agencija za osiguranje RS je, zbog niza nezakonitosti koji su Aggarwal i Gupta Neete počini od kako su preuzeli upravljanje ovim društvom, krajem jula uvela vanrednu upravu u „Krajinu“ čijim poslovanjem se bavi i MUP RS.

„Krajina osiguranje“, koje je bilo u većinskom vlasništvu RS, krajem prošle godine je dokapitalizacijom promijenilo vlasnika, tako što su Amerikanac indijskog porijekla Naveen Aggarwal i Gupta Neete kupili emisiju akcija za blizu sedam miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik