Hrvatska 49. po lakoći plaćanja poreznih obveza

Bez autora
Dec 04 2016

U gospodarstvima diljem svijeta i dalje se bilježi napredak u pojednostavljivanju i smanjivanju administrativnog opterećenja poduzeća pri ispunjavanju poreznih obveza, navodi se u najnovijem izdanju izvješća Paying Taxes 2017 koje su pripremili Svjetska banka i PwC. Nedavno objavljeno izvješće otkriva da se ukupna porezna stopa smanjila za 0,1 postotnih bodova na 40,6 posto, a vrijeme utrošeno na ispunjavanje poreznih obveza smanjilo se za osam sati na 251 sat. Ovogodišnjom analizom otkrilo se da su u nekim gospodarstvima postupci koji slijede nakon podnošenja prijave poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) i poreza na dobit među najzahtjevnijim i najdužim postupcima koje poduzeća moraju slijediti.

Hrvatska 49. po lakoći plaćanja poreznih obvezaU gospodarstvima diljem svijeta i dalje se bilježi napredak u pojednostavljivanju i smanjivanju administrativnog opterećenja poduzeća pri ispunjavanju poreznih obveza, navodi se u najnovijem izdanju izvješća Paying Taxes 2017 koje su pripremili Svjetska banka i PwC.

Nedavno objavljeno izvješće otkriva da se ukupna porezna stopa smanjila za 0,1 postotnih bodova na 40,6 posto, a vrijeme utrošeno na ispunjavanje poreznih obveza smanjilo se za osam sati na 251 sat. Ovogodišnjom analizom otkrilo se da su u nekim gospodarstvima postupci koji slijede nakon podnošenja prijave poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) i poreza na dobit među najzahtjevnijim i najdužim postupcima koje poduzeća moraju slijediti. U nekim slučajevima trajanje tog postupka može dovesti do odgoda u novčanim tokovima i administrativnih odgoda dužim od godine dana. U izvješću Paying Taxes 2017. razmatra se jednostavnost procesa plaćanja poreza u 189 gospodarstava.

Za svako je gospodarstvo napravljen model oporezivanja poduzetnika na temelju analize hipotetskog lokalnog srednjeg poduzetnika. Hrvatska se prema rezultatima ovog istraživanja koje je obuhvatilo 189 gospodarstva po lakoći plaćanja poreznih obveza nalazi na 49. mjestu. Ukupna porezna stopa je iznosila 20,9 posto dok je za ukupno 31 uplatu bilo potrebno 206 sati. Broj uplata se na godišnjoj razni povećao zbog uvođenja obveze plaćanja pristojbe za radio i televiziju koja se provodi mjesečno, a nije automatizirana. Tako je u odnosu na prošlu godinu broj ukupnih uplata povećan s 19 na 31 dok je potrebno vrijeme ostalo nepromijenjeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik