Početak pada javnog duga u narednoj godini

Bez autora
Dec 04 2016

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će se javni dug naše zemlje na kraju godine zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, nakon čega će u narednom periodu ovaj dug početi da pada.Vujović je na konferenciji za novinare povodom usvajanja Predloga zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu objasnio da će javni dug biti smanjen, iako su preuzeti stari dugovi za "Petrohemiju" i ostala javna preduzeća gde je postojao društveni interes da ih država preuzme.

Početak pada javnog duga u narednoj godiniMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će se javni dug naše zemlje na kraju godine zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, nakon čega će u narednom periodu ovaj dug početi da pada.

Vujović je na konferenciji za novinare povodom usvajanja Predloga zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu objasnio da će javni dug biti smanjen, iako su preuzeti stari dugovi za "Petrohemiju" i ostala javna preduzeća gde je postojao društveni interes da ih država preuzme.

Na kraju sledeće godine imaćemo dug od 72,8 odsto, što će biti za 0,7 odsto manje u odnosu na 31. decembar 2016. godine, ukazao je on i dodao da će biti povećan rast BDP-a, kao i efekti pozajmljivanja.

Ministar je podvukao da će Srbija imati stalni i stabilni pad javnog duga, istakavši da Vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Prema njegovim rečima, Vlada planira da u toku 2017. godine smanji zaduženost u dolarima, sa devet na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i u dinarima.

Dug Srbije će iznositi 25,6 milijardi evra, ali će procenat realno u odnosu na BDP biti manji i počeće da pada, a cilj je da bude na nivou Mastrihta, precizirao je Vujović.

Istovremeno, on je najavio da bi 5. decembra Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima, nakon čega sledi rasprava o amandmanima i pratećim zakonima.

Vlada Srbije je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o tome da se smanjuje udeo plata javnog sektora u BDP-u, pri čemu je cilj da se spusti na iznos od približno osam odsto, rekao je ministar.

Trend smanjivanja tog udela se nastavlja i pored povećavanja plata, ali vrlo malo 0,1 odsto i prema tome mi se nalazimo na projektovanom nivou od 8,4 odsto sa tendencijom da se spustimo na osam odsto, što je dugoročni cilj, naglasio je Vujović.

On je međutim ukazao na to da još nedostaju zakoni koji preciznije definišu pravila i indeksaciju plata na nivou sektora.

Vujović je izneo podatak da ukupne kapitalne investicije u Predlogu budžeta za 2017. godinu iznose 147 milijardi dinara, dok će kapitalni rashodi projektnim zajmovima biti u vrednosti od 94 milijarde dinara.

Projektni zajmovi čine 2,1 odsto BDP, a ako se tome dodaju projekti na nivou lokalnih samouprava i izgradnja putne infrastrukture, kapitalne investicije dostižu približno 147 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto BDP-a, precizirao je on.

Ukoliko se, kako je rekao, na ovu sumu doda još onaj deo subvencija koji ima kapitalni karakter, a to su kamate i subvencije za investicije, onda se približavamo nivou od četiri odsto BDP-a.

Ministar je izrazio očekivanje da će ovaj plan biti realizovan već 2017. godine, dok će stabilizacija na poželjnom nivou uslediti u narednim godinama, zahvaljujući sadejstvu javnog i privatnog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik