EBRD emituje prve dinarske obveznice

Bez autora
Dec 06 2016

Evropska banka za obnovu i razvoj emitovala je prvih 250 obveznica denominovinah u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za odobravanje dinarskih kredita, a guverner Jorgovanka Tabaković ocenjuje da to pokazuje poverenje EBRD u ono što je urađeno u Srbiji.Prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine, odnosno dospećem 5. decembra 2019. i varijabilnom kamatom određenom kao tromesečni Belibor plus 0,4 procentna poena godišnje, a obračunavaju se i plaćaju kvartalno, rečeno je na konferenciji za novinare u NBS.

EBRD emituje prve dinarske obvezniceEvropska banka za obnovu i razvoj emitovala je prvih 250 obveznica denominovinah u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za odobravanje dinarskih kredita, a guverner Jorgovanka Tabaković ocenjuje da to pokazuje poverenje EBRD u ono što je urađeno u Srbiji.

Prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine, odnosno dospećem 5.decembra 2019. i varijabilnom kamatom određenom kao tromesečni Belibor plus 0,4 procentna poena godišnje, a obračunavaju se i plaćaju kvartalno, rečeno je na konferenciji za novinare u NBS.

Svaka od 250 obveznica biće u denominovanom iznosu od 10 miliona dinara, a prodajna cena je 100 odsto iznosa definisane denominacije.

Obveznice će biti registrovane u Centralnom registru hartija od vrednosti i uključene na "Prime listing"  Beogradske berze nakon registracije.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kazala je na konferenciji za novinare da se ove obveznice EBRD-a emituju pod pokroviteljstvom Rajfajzen banke , koja je kako je dodala, jedna od najuglednijih banaka na tržištu Srbije.

Ona je naglasila da očekuje veliko interesovanje za ove obveznice koje pokazuju poverenje EBRD-a u sve ono što je urađeno u Srbiji, odnosno poverenje koje je zasluženo ostvarenom niskom inflacijom, niskim kamatnim stopama i relativno stabilnim deviznim kursom.

"Ovo je rezultat ogromnog uloženog truda i znanja svih činioca u ekonomskom i političkom životu Srbije.Bez političcke nema ni ekonomske sigurnosti", kazala je Tabakovićeva dodavši da je ovo početak jedne dobre prakse i da će dinari biti uobičajna valuta u kojoj će se u buduće razgovarati.

Ona je navela i da je kada je počela priča o dinarizaciji u Srbiji krediti u evrima činili 80 ošto, a da je sada oni čine 70 odsto svih kredita.

Direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg kazao je da EBRD daje značajan doprinos jačanju tržišta kapitala u Srbiji uz pomoć svoje prve emisije dinarskih obveznica koja će unaprediti sposobnost te institucije da kreditira srpsku privredu u lokalnoj valuti.

Time će, kako je naglasio EBRD doprineti aktivnostima koje imajj za cilj povećanje dinarizacije finansijskih sistema u Srbiji.

On je najavio da se očekuje sa će u narednom periodu poveća kreditiranje u dinarima, odnosno da će15 do 20 odsto kreditiranja EBRD-a u Srbiji biti u dinarima, a ne u evrima.

"Naš cilj je da iskoristimo ovu emisiju da bismo obezbedili kreditiranje realnog sektora uključujući mala i srednja preduzeća i lokalne samouprave čiji su prihodi i rashodi u dinarima.Na ovaj način ćemo pomoći da se eliminiše rizik od promene deviznog kursa iz njihovih bilansa", naglasio je on

Berg je kazao da se vode aktivni razgovori sa zainteresovanima za ove obveznice i da se očekuje da prvi novac bude plasiran za dva do tri meseca.

Direktor sektora finansranja u EBRD-u Izabel Lauren kazala je da je ovaj projekat prekretnica za srpsko tržište i nastavak napora EBRD-a da smanji zavisnost zaduživanja u stranoj valuti u zemljama u kojima posluje, ali i da ohrabri zaduživanje u lokalnoj valuti.

Ona je navela da je EBRD već odobrio kredite u lokalnoj valuti na nekoliko tržišta i da nigde nisu konkurencija državi, koja je nezamenjiva, već da onisamo daju dodatne podsticaje za zaduživanje u lokalnoj valuti.

Predsednik Upravnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović kazao je da je ta banka pokrovitelji izdavanja ovih obveznica EBRD-a a to znači da je preuzela rizik da će ih sve otkupiti ukoliko ne bude interesovanja investitora za njih.

On je naglasio da će trenutna likvidnost u domaćoj valuti toliiko značajna i da tržište koje je dovoljno široko u Srbiji može sve da apsorbuje što se izdaje u dinarima.

Petrović je naveo i da je trenutno na jedan dinar ponude kredita u dinarima, tražnja 1,7 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik