300 nameta koji koče privredu

Bez autora
Dec 07 2016

Osim velikih opterećenja radnika i poslodavaca koja se ogledaju u visokim porezima i doprinosima, u Federaciji BiH propisane su i brojne naknade i takse koje dodatno otežavaju ne samo razvoj privrede već i svakodnevni život građana.Riječ je o parafiskalnim nametima kojih, prema posljednjim podacima, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija FBiH, ima između 280 i 300! Naime, ovo ministarstvo u petak je, uz podršku USAID-a, okončalo u javnosti dugo traženi registar parafiskalnih nameta. Budući da se radi o nacrtu, on će u narednom periodu, kako nam je potvrđeno, biti dopunjavan.

300 nameta koji koče privreduOsim velikih opterećenja radnika i poslodavaca koja se ogledaju u visokim porezima i doprinosima, u Federaciji BiH propisane su i brojne naknade i takse koje dodatno otežavaju ne samo razvoj privrede već i svakodnevni život građana.

Podrška USAID-a

Riječ je o parafiskalnim nametima kojih, prema posljednjim podacima, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija FBiH, ima između 280 i 300!

Naime, ovo ministarstvo u petak je, uz podršku USAID-a, okončalo u javnosti dugo traženi registar parafiskalnih nameta. Budući da se radi o nacrtu, on će u narednom periodu, kako nam je potvrđeno, biti dopunjavan.

Naš list dobio je na uvid ovaj registar koji sadrži čak 2.758 rednih brojeva naknada i taksa koje se plaćaju po različitim namjenama Federaciji BiH, općinama, te kantonima. Neke od nabrojanih naknada ili taksa ponavljaju se jer su zastupljene u više općina, iako se njihovi iznosi donekle razlikuju.

Ovako veliki broj taksa i naknada predstavlja svojevrsnu “džunglu” parafiskalnih nameta koji, uz direktne i indirektne poreze, poslovanje u većem bh. entitetu doslovno čine nemogućim.

Najlošija zemlja

Upravo je ovaj registar najbolji odgovor zbog čega je naša država u izvještaju “Doing Business“ Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije IFC rangirana na 81. mjestu od ukupno 190 zemalja, čime je dodatno nazadovala za dvije pozicije u odnosu na prošlu godinu, te je svrstana kao najlošija zemlja u regionu.

Donosimo pregled najupečatljivijih taksa i naknada za građane i preduzeća.

Građani

Putnička taksa za unapređenje avioprometa: 20 KM po odlazećem putniku s Aerodroma Sarajevo.

Posebna naknada za okoliš za fizička lica pri registraciji motornih vozila - plaća se prilikom registracije vozila i to: automobili 15 KM, autobusi 60 KM, teretni automobili 90 KM, kombinirani automobili 30 KM, mopedi 6 KM, motocikli 10 KM.

Naknada za polaganje stručnih ispita, naplaćuje se jednokratno: 100 KM po kandidatu.

Opća vodna naknada, isplaćuje se zajedno s isplatom plaće: 0,5 posto neto plaće svih zaposlenika, obveznik je poslodavac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik