Srbija ima dobar poslovni ambijent za sve strane investitore

Bez autora
Dec 11 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Švajcarske Johan Šnajder Aman otvorili su sinoć simpozijum „World minds“, zajednicu lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji.Tom prilikom, predsednik Švajcarske je izjavio da su na delu digitalizacija i nova industrijska revolucija, koje će radikalno promeniti naše živote. Stoga, nauka i tehnologija mogu značajno da unaprede naše društvo, naročito u ekonomskom smislu.

Srbija ima dobar poslovni ambijent za sve strane investitorePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Švajcarske Johan Šnajder Aman otvorili su sinoć simpozijum „World minds“, zajednicu lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji.

Tom prilikom, predsednik Švajcarske je izjavio da su na delu digitalizacija i nova industrijska revolucija, koje će radikalno promeniti naše živote. Stoga, nauka i tehnologija mogu značajno da unaprede naše društvo, naročito u ekonomskom smislu. 

On je, pozdravivši srpskog premijera, naglasio da je Srbija značajan faktor u Evropi, i izrazio zahvalnost na podršci i želji srpske vlade da iskoristi iskustva iz švajcarskog obrazovnog sistema.

Obraćajući se skupu, premijer Vučić je govorio o ekonomskim uspesima Srbije, situaciji u regionu, migrantskoj krizi, izborima u Americi, referendumu u Italiji, promenama u Bugarskoj, ekonomskoj saradnji sa Kinom i Emiratima, evropskom putu i predstojećim izborima u Srbiji.

„Razmišljao sam kako svoju zemlju najbolje da predstavim. Poslednjih 17 godina nismo imali nikakav rat, što je rekord. Mnogo ratova prošlo je našom teritorijom, mnogo smo ljudi izgubili. Danas smo na dobrom putu, putu ekonomskog oporavka. Bili smo na ivici ekonomskog opstanka do pre tri godine, a danas imamo suficit. Ovo je treća godina kako smo u MMF aranžmanu, imamo privredni rast od 2,8 odsto, a nadamo se i boljem. 

Značajno smo napredovali na "Duing biznis listi". Čvrsto stojimo na evropskom putu, a sledeće nedelje biće otvorena još neka poglavlja u procesu evrointegracija. Danas Srbija ima dobar poslovni ambijent za sve strane investitore. Imamo najbolji grad u regionu, otvoren za turiste iz svih zemalja. Pozivamo vas sve da dođete i da se u to uverite“, istakao je Vučić. 

Ističući značaj dualnog obrazovanja, srpski premijer je naglasio: „Jedna od najvažnijih stvari za mene u narednom periodu jeste reforma našeg obrazovnog sistema. Želim više povezanosti između potreba budućeg tržišta rada i današnjeg obrazovnog procesa. 

Želim dualno obrazovanje u kome bi sami đaci svakodnevno stavljali na probu u poslovnoj praksi ono što čuju na studijama i bili u mogućnosti da profesorima kažu – ne, to se u praksi ne radi više tako kako nas vi učite, radi se drugačije, bolje, jednostavnije, pogledajte i sami šta smo naučili!

Da bi ovo bilo moguće, moramo prvo da stvorimo dovoljno jakih kompanija koje bi bile spremne da učestvuju u reformi, da ponude praksu mladima pre kraja formalnog obrazovanja“, zaključio je premijer Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik