Početnicima trećina para ostala u kasi

Bez autora
Dec 14 2016

Godina preduzetništva je na izmaku. Od osmišljena 33 projekta, završeno ih je 17. Za program započet u martu ove godine opredeljeno je 16 milijardi dinara, od čega 4,4 milijarde bespovratnih sredstava. Potencijalni i postojeći početnici u poslu, međutim, nisu iskoristili sav novac. Ostalo je više od pet i po milijardi dinara.U Ministarstvu privrede zadovoljni su interesovanjem. Za neki vid podrške izborilo se 7.850 privrednika. Interesovanje za programe je ogromno. Više od 13.000 preduzeća, početnika u poslovanju, privrednika, mladih, žena i lokalnih samouprava apliciralo je za neki od programa, kažu u Ministarstvu privrede.

Početnicima trećina para ostala u kasiGodina preduzetništva je na izmaku. Od osmišljena 33 projekta, završeno ih je 17. Za program započet u martu ove godine opredeljeno je 16 milijardi dinara, od čega 4,4 milijarde bespovratnih sredstava. Potencijalni i postojeći početnici u poslu, međutim, nisu iskoristili sav novac. Ostalo je više od pet i po milijardi dinara.

U Ministarstvu privrede zadovoljni su interesovanjem. Za neki vid podrške izborilo se 7.850 privrednika.

- Interesovanje za programe je ogromno. Više od 13.000 preduzeća, početnika u poslovanju, privrednika, mladih, žena i lokalnih samouprava apliciralo je za neki od programa - kažu u Ministarstvu privrede.

- Oni koji su prošli, podržani su sa 10,5 milijardi dinara. Ovaj iznos se svakodnevno menja, jer je veliki broj zahteva u fazi obrade, a neki programi će uskoro otpočeti. Trenutno je otvoreno 13 programa, a završenih je 17. Uskoro će početi jedan od najvećih programa - Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, kao i za još jedan koji se odnosi na promociju srpske privrede u inostranstvu koji će realizovati Razvojna agencija Srbije.

Neutrošeni novac na raspolaganju će biti u 2017. godini. Iz ugla poslodavaca, nije loše to što se subvencije nisu delile "kapom i šakom".

- Najvažnije je da država pravi dobar ambijent za poslovanje - smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

- Možda to znači da su vodili računa o tome ko će dobiti sredstva. Ukoliko posao ne opstane, to je gubitak.

Osnivač Mokrogorske škole menadžmenta Srđana Janićijević veruje da su privrednici postali oprezni prilikom zaduživanja.

- Dosta veliki budžet je bio opredeljen za taj projekat - smatra Janićijević. - Mislim da su preduzetnici oprezni, pa čak i kada je reč o subvencionisanim sredstvima. Uslovi tih programa su bili odlični i konkurentni na međunarodnom nivou. Najveći deo je bio namenjen onima koji već posluju, za dalji razvoj. Oprez je tu bio ključan.

Očekuju bolje dane

Poslovni optimizam s kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito privrednici koji posluju s Nemačkom, dočekuju 2017. godinu, izuzetno je ohrabrujući, a trećina privrednika planira nove investicije. Pozitivan stav u pogledu poslovanja i poslovne klime u Srbiji u sledećoj godini ima 52,6 odsto malih i srednjih preduzeća koja posluju na lokalnom i regionalnom tržištu. Ovo su rezultati istraživanja Prokredit banke. Pokazuju i da 63,2 odsto preduzetnika koji posluju s Nemačkom očekuju bolju poslovnu klimu i u 2017, što je znatno bolje u odnosu na prošlogodišnjih 57,8 odsto.

- Oko 30 odsto privrednika u Srbiji planira nove investicije - istakao je Igor Anić, član IO Prokredit banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik