Pola javne rasvjete u Sloveniji prelazi u ruke Kineza

Bez autora
Dec 20 2016

Slovensku tvrtku Javna razsvetljava (Javna rasvjeta) do kraja godine preuzet će Kinezi, riječ je o fondu China-CEE Fund koji ulaže u srednjoj i istočnoj Europi, dosad uglavnom u Poljskoj, a njegov najveći investitor je kineska izvozna banka China Exim Bank. O tome su već obaviješteni koncesionari Javne razsvetljave, tvrtke koja se bavi održavanju javne rasvjete u Ljubljani i dijelu Slovenije, arhitekturnim osvjetljenjima, osvjetljenjima sportskih stadiona, novogodišnjim ukrašavanjima, te održavanjem semaforskih sustava diljem Slovenije i osvjetljavanjem u većini slovenskih tunela. Tvrtka održava javnu rasvjetu na slovenskim državnim cestama na području Ljubljane, Kopra i Nove Gorice, te u gradovima Ljubljani, Kopru, Velenju, Ilirskoj Bistrici, Grosuplju i Trbovljuu, kao i u hrvatskom Novigradu. Javna razsvetljava, koja zapošljava oko 130 radnika, najveća je slovenska kompanija koja održava javnu rasvjetu i prometne oznake.

Pola javne rasvjete u Sloveniji prelazi u ruke KinezaSlovensku tvrtku Javna razsvetljava (Javna rasvjeta) do kraja godine preuzet će Kinezi, riječ je o fondu China-CEE Fund koji ulaže u srednjoj i istočnoj Europi, dosad uglavnom u Poljskoj, a njegov najveći investitor je kineska izvozna banka China Exim Bank.

Spajanje tvrtki

O tome su već obaviješteni koncesionari Javne razsvetljave, tvrtke koja se bavi održavanju javne rasvjete u Ljubljani i dijelu Slovenije, arhitekturnim osvjetljenjima, osvjetljenjima sportskih stadiona, novogodišnjim ukrašavanjima, te održavanjem semaforskih sustava diljem Slovenije i osvjetljavanjem u većini slovenskih tunela. Tvrtka održava javnu rasvjetu na slovenskim državnim cestama na području Ljubljane, Kopra i Nove Gorice, te u gradovima Ljubljani, Kopru, Velenju, Ilirskoj Bistrici, Grosuplju i Trbovljuu, kao i u hrvatskom Novigradu.  Javna razsvetljava, koja zapošljava oko 130 radnika, najveća je slovenska kompanija koja održava javnu rasvjetu i prometne oznake.

Prema najavi, promijenit će se samo vlasnik tvrtke koja je do listopada bila u vlasništvu kompanije Enlux Tadeja i Mateja Počivalška i Gorana Bojovića. Zatim su dvije tvrtke spojene, a vlasnička tvrtka je postao ciparski Gaddoel Hodings Limited. Kako što je objašnjeno iz Javne razsvetljave, razlog za spajanje s Enluxom je vlasnička konsolidacija kompanije. To je tražio novi strateški investitor, koji će postati novi vlasnik udružene tvrtke. Za prijenos vlasništva na Cipru su se odlučili jer kineski investicijski fond, koji će kupiti tvrtku, za potrebe svojih transakcija kao poslovno okruženje koristi upravo tu zemlju.

Rast prihoda od prodaje

Prošle godine grupa Javna razsvetljava imala je 24,4 mil. eura konsolidiranih prihoda od prodaje, što je 13% više nego u 2014. godini. Neto dobit porasla je za 9 posto na gotovo 1,5 mil. eura. Od ukupne imovine vrijedne 32,4 mil. eura, grupa je krajem prošle godine bila dužna dvije trećine tog iznosa. Kratkoročne i dugoročne financijske obveze iznosile su 9,45 mil. eura, a 11,4 mil. eura poslovne obveze.

Brojni poslovi

Obnova stare rasvjete

Poslovi koje Javna razsvetljava trenutno završava povezani su s objektima u Brdu u Ljubljani Stambenog fonda Republike Slovenije i podvožnjaka Vic, u kojem sudjeluju u konzorciju s nekoliko partnera. Među glavnim projektima koji su provedeni ove godine je Sparov poslovno-upravni centar u Zalogu, obnova rasvjete u nekim općinama, te nekoliko projekata postavljanja i upravljanja rasvjetom za Dars.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik