Usvojen set finansijskih zakona

Bez autora
Dec 29 2016

U Skupštini Srbije usvojen je set finansijskih zakona čiji je cilj jačanje efikasnosti sprovođenja fiskalne konsolidacije, borba protiv sive ekonomije, nastavak finansijske discipline i ekonomski oporavak zemlje.Usvojeni su: Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i administraciji, Zakon o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položenoj kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Usvojen set finansijskih zakonaU Skupštini Srbije usvojen je set finansijskih zakona čiji je cilj jačanje efikasnosti sprovođenja fiskalne konsolidacije, borba protiv sive ekonomije, nastavak finansijske discipline i ekonomski oporavak zemlje.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u - Osnovni ciljevi zakona su dalje usaglašavanje sa propisima Evropske unije koji uređuju oblast oporezivanja potrošnje PDV, usklađivanje mera socijalne i poreske politike Srbije, kao i stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata. Novina ovog zakona, između ostalog, je da se pravo na povraćaj PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe zamenjuje jednokratnom isplatom prosečnog iznosa koji se vraća građanima za kupovinu opreme za bebe u okviru Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Na ovaj način postiže se ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama – Ovaj zakon omogućava dalju postepenu harmonizaciju akcizne politike sa standardima Evropske unije, posebno kada se radi o oporezivanju akcizom cigareta, a sve u cilju smanjenja pojave sive ekonomije i obezbeđivanja stabilnijeg priliva sredstava od akciza u republički budžet. Utvrđen je akcizni kalendar za cigarete, a akciza na alkoholna pića, kafu i naftne derivate ostaju nepromenjene. Od 1. jula pa do kraja 2020. akcize na cigarete će se na svakih šest meseci uvećavati za dinar i po. Cilj je da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 komada cigareta.

Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti - Stručna i profesionalna procena nepokretnosti koja će doprineti da potencijalni izvori finansiranja za građane i privredu budu bolji i kvalitetniji, zasnovani na realnim i tržišnim procenama vrednosti nekretnina.Propisani su uslovi za ulazak u profesiju koji podrazumevaju sticanje multidisciplinarnih znanja i veština nepohodnih za vršenje procene, obavezna stručna obuka, polaganje nacionalnog ispita, sticanje licence i kontinuirano profesionalno usavršavanje.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i administraciji - Ministarstvo finansija se uvodi kao drugostepeni organ kada se žalbom inicira preispitivanje zakonitosti konkretnog upravnog akta. To je praksa i jedan od načina za praćenje rada prvostepenog organa u većini zemalja u okruženju.

Zakon o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položenoj kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ – Država će emitovanjem obveznica stare devizne štednje u vrednosti od 310 miliona evra isplatiti štediše, državljane bivših republika SFRJ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik