Sklopljeni ugovori vrijedni preko 15 miliona

Bez autora
Jan 03 2017

U projektu Hiljadu plus stanova do sada je sklopljeno ukupno 358 ugovora o kreditu u vrijednosti preko 15 miliona eura, a do sredine januara trebalo bi da bude realizovana većina predugovora, saopštio je predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović. On je kazao da je od ukupno 674 podijeljenih vaučera, do sada sklopljeno 385 predugovora građana sa građevinskim kompanijama i 358 ugovora sa komercijalnim bankama. U toku je realizacija kredita, tako da se očekuje da će biti realizovano ukupno 372 vaučera u vrijednosti od 15,63 miliona, rekao je Čanović. Ugovore sa bankama je potpisalo 44 građana iz prioritetnih ciljnih grupa u vrijednosti od 1,6 miliona, a zaposleni u javnom sektoru 139 ugovora u iznosu od skoro 5,5 miliona eura.

Sklopljeni ugovori vrijedni preko 15 milionaU projektu Hiljadu plus stanova do sada je sklopljeno ukupno 358 ugovora o kreditu u vrijednosti preko 15 miliona eura, a do sredine januara trebalo bi da bude realizovana većina predugovora, saopštio je predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović.

On je kazao da je od ukupno 674 podijeljenih vaučera, do sada sklopljeno 385 predugovora građana sa građevinskim kompanijama i 358 ugovora sa komercijalnim bankama.

“U toku je realizacija kredita, tako da se očekuje da će biti realizovano ukupno 372 vaučera u vrijednosti od 15,63 miliona”, rekao je Čanović u intervjuu agenciji Mina-business.

 Ugovore sa bankama je potpisalo 44 građana iz prioritetnih ciljnih grupa u vrijednosti od 1,6 miliona, a zaposleni u javnom sektoru 139 ugovora u iznosu od skoro 5,5 miliona eura.

„Mladi bračni parovi su zaključili 105 ugovora u iznosu od preko pet miliona eura i ostali 70 u iznosu od skoro tri miliona”, dodao je Čanović.

Od ukupne vrijednosti projekta kroz ugovore između građana i banaka, kako je naveo, već je realizovano 15 miliona.

“Očekujemo da će do 15. januara biti realizovana većina predugovora. Najveći broj stanova su kupile osobe iz ciljne grupe javni sektor, odnosno njih 139, mladi bračni parovi 105, ostali 70 i prioriteti 44”, naveo je Čanović.

Prosječna vrijednost kredita iznosi blizu 42 hiljade eura, a prosječna vrijednost predugovora preko 51 hiljadu.

“Na osnovu zaključenih ugovora o kreditu prosječna kreditna sposobnost prioritetnih ciljnih grupa iznosi blizu 43 hiljade eura, zaposlenih u javnom sektoru 47,5 hiljada, ostalih 46,7 hiljada, a najveća kreditna sposobnost je mladih bračnih parova preko 61 hiljadu eura”, saopštio je Čanović.

Prema njegovim riječima, stambeno pitanje je u okviru projekta do sada riješilo 358 domaćinstava, od toga 107 jednočlanih, 82 dvočlana, 91 tročlano, 71 četvoročlano i sedam petočlanih domaćinstava, odnosno 863 građana Crne Gore.

Čanović je rekao da je, nakon završetka javnog poziva za građevinske kompanije i sistematizacije ponuđenih stanova u odnosu na vrijeme završetka gradnje, Projektni odbor donio odluku o javnom objavljivanju stanova koji su ponuđeni u projektu Hiljadu plus.

“To znači, da su građani Crne Gore, blagovremeno informisani o aktuelnoj ponudi stanova, kao i o stepenu izgrađenosti, pa su se u skladu sa tim opredjeljivali za određenu stambenu jedinicu i nakon prijema vaučera sklapali predugovore sa građevinskim kompanijama”, rekao je Čanović.

On je saopštio da isključivo od predugovora građana i građevinskih kompanija, u kojima je definisan i rok za useljenje, zavisi kada će se građani useliti u stanove čija je izgradnja u toku.

Čanović je rekao da je, s obzirom na to da je podijeljeno 674 vaučera, a do sada potpisano 385 predugovora između građana građevinskih kompanija, istekom roka od 60 dana od posljednje dodjele vaučera 6. oktobra, ostalo 289 neiskorišćenih vaučera.

Na pitanje da li će se projekat realizovati i ove godine, Čanović je odgovorio da bi, u skladu sa dinamikom pripremnih aktivnosti projekat mogao početi u drugoj polovini godine.

“Nakon uspješno realizovane druge faze projekta, a imajući u vidu kontinuiranu potrebu građana Crne Gore za rješavanjem stambenih pitanja, posebno potrebu osjetljivih socijalnih kategorija, inicirali smo razgovor sa partnerima projekta, predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u vezi naredne faze”, kazao je Čanović.

Tokom razgovora je ocijenjeno da treba pripremiti platformu koja će identifikovati sve izazove sa kojima smo se suočavali tokom realizacije ovogodišnjeg projekta, pripremiti mehanizme za njihovo prevazilaženje i ponuditi građanima novu vrijednost projekta, odnosno raznovrsnije i jeftinije stanove.

“U tom smislu, između ostalog, predloženo je, da u okviru ponude naredne faze projekta Hiljadu plus budu ponuđeni i ranije izgrađeni stanovi u takozvanoj starogradnji koji zadovoljavaju sve uslove i kriterijume energetske efikasnosti”, objasnio je Čanović.

Sa partnerima iz CEB-a je dogovoren angažman eksperata koji će pripremiti studiju izvodljivosti naredne faze projekta i predložiti načine provjere i procjene energetske efikasnosti ponuđenih stanova, kao i mehanizme zaštite prilikom kupoprodaje starih stanova.

On je podsjetio da je nastavak saradnje Vlade i CEB-a uspješno rezultirao obezbijeđenjem kreditne linije u iznosu od 20 miliona eura za finansiranje druge faze projekta Hilajdu plus.

“Na taj način smo subvencionisali kamate za komercijalne hipotekarne kredite, a građanima obezbijedili fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 3,99 odsto na 20 godina. Kroz prošlogodišnji projekat 400 crnogorskih domaćinstava će riješiti stambeno pitanje, čime smo omogućili povećanje pristupa stanovanju domaćinstvima koja po tržišnim uslovima nijesu mogla riješiti stambeno pitanje, imajući u vidu da se na početku projekta, u januaru prošle godine, kamatna stopa na tržištu kretala od šest do osam odsto”, naveo je Čanović.

On je saopštio da su podstakli ekonomske aktivnosti u građevinskom i bankarskom sektoru, sa posebnim naglaskom na građenje stambenih objekata u skladu sa kriterijumima zaštite životne sredine i ekološkim standardima gradnje.

“Ostvarili smo i očekivane socijalne efekte, imajući u vidu da će preko hiljadu građana riješiti stambeno pitanje. Uticaj na sivu ekonomiju je vidljiv u dijelu transparentnosti primanja zaposlenih u privatnom sektoru, koji su bili u obavezi da prilikom apliciranja prikažu stvarni iznos mjesečnih primanja, a ne minimalni što je rasprostranjeno prilikom javnog prikazivanja primanja zaposlenih u privatnom sektoru“, smatra Čanović.

U projektu je dodijeljeno 674 vaučera od čega prioritetnim ciljnim grupama 68, zaposlenim u javnom sektoru 291, mladim bračnim parovima 189 i ostalim 126 vaučera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik