Liste dužnika javne, nema besplatnog gasa i struje

Bez autora
Jan 05 2017

Od 1. januara je na snazi vladina odluka po kojoj "Srbijagas" i EPS energente mogu da isporučuju samo onima koji plaćaju, daju avans ili garancije koje im obebeđuju redovno snabdevanje. To važi za sve potrošače, a posebno za velike dužnike, koji dugove za gas i struju gomilaju godinama.Dugovi za gas premašuju 120 milijardi dinara. "Srbijagas" ima zeleno svetlo da zavrne slavine, blokira račune i velikim potrošačima ako ne plaćaju. Najveći problem je sa fabrikama hemijskog kompleksa, MSK i "Azotarom", jer im je gas sirovina.

Liste dužnika javne, nema besplatnog gasa i strujeOd 1. januara je na snazi vladina odluka po kojoj "Srbijagas" i EPS energente mogu da isporučuju samo onima koji plaćaju, daju avans ili garancije koje im obebeđuju redovno snabdevanje. To važi za sve potrošače, a posebno za velike dužnike, koji dugove za gas i struju gomilaju godinama.

Dugovi za gas premašuju 120 milijardi dinara. "Srbijagas" ima zeleno svetlo da zavrne slavine, blokira račune i velikim potrošačima ako ne plaćaju. Najveći problem je sa fabrikama hemijskog kompleksa, MSK i "Azotarom", jer im je gas sirovina.

"Prvi rezultat toga je već činjenica da je "Azotara", da bi pokrenula proizvodnju, bila u obavezi da obezbedi bankarsku garaciju, svoju ili od kupaca finalnih proizvoda. Oni su to uradili i njima je obezbeđeno snabdevnje gasom", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

I u kikindskom Metanolsko-sirćetnim kombinatu kažu da su delimično uplatili avans, ali, kao i "Azotra", u narednom periodu moraju izmiriti obaveze kako bi izbegli stečaj. EPS je u boljoj situaciji, jer je naplatu podigao na 96 posto.

Međutim, dugovanja za struju su i dalje oko 20 milijardi dinara. Rešavanje potraživanja uslov je da "Srbijagas" i EPS posluju tržišno.

Mijat Lakićević iz Novog magazina kaže da nepoštovanje tog pricipa dovodi do kvarenja ekonomskog i materijalnog, pa i moralnog društva, jer to je na neki način vid korupcije.

"Ako jedni plaćaju svoje račune, znači da su oni neravnopravni u odnosu na one koji ne plaćaju, a ovi drugi su privilegovani", objašnjava Lakićević.

"Ako je slobodno tržište i struje i prirodnog gasa, a javna preduzeća moraju nekim velikim potrošačima da isporučuju svoju robu, a da ne znaju da li će i kada moći da je naplate – onda oni nisu ravnopravni u odnosu na konkureciju", smatra Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Po upustvu Vlade, i "Srbijagas" i EPS će liste dužnika ubuduće objavljivati javno.

"Imaju obavezu da svakog meseca, znači na mesečnoj osnovi, ažuriraju listu svojih 20 najvećih dužnika, sa njihovim prirastom ili, verujem, smanjenjem dugovanja na svom sajtu", kaže Antić.

Povećanje naplate je i jedan od dogovora Vlade sa MMF-om i Svetskom bankom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik