Za godinu stečaj u 522 preduzeća

Bez autora
Jan 08 2017

U protekloj godini otvoren je stečajni postupak nad 522 preduzeća, što je približno broju kompanija koje su u 2015. pošle u stečaj, kazao je predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić. U 2016. godini je nad 522 društva otvoren stečajni postupak. Ukoliko se taj broj uporedi sa brojem otvorenih stečajnih postupaka u 2015. godini, kada je nad 535 društava otvoren stečajni postupak, primjećuje se da je on na približno istom nivou. Svakako je najveću pažnju javnosti izazvalo otvaranje stečajnog postupka nad stečajnm dužnikom “Radoje Dakić” AD Podgorica. Ukoliko se posmatra broj podnijetih prijava potraživanja, kao i obimnost samog postupka, slijede stečajni postupci koji su otvoreni nad stečajnim dužnicima Bast DOO Nikšić, Vuk Petrol DOO Kotor i Štampa AD Podgorica, kazao je Jovanić.

Za godinu stečaj u 522 preduzećaU protekloj godini otvoren je stečajni postupak nad 522 preduzeća, što je približno broju kompanija koje su u 2015. pošle u stečaj, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić.

“U 2016. godini je nad 522 društva otvoren stečajni postupak. Ukoliko se taj broj uporedi sa brojem otvorenih stečajnih postupaka u 2015. godini, kada je nad 535 društava otvoren stečajni postupak, primjećuje se da je on na približno istom nivou. Svakako je najveću pažnju javnosti izazvalo otvaranje stečajnog postupka nad stečajnm dužnikom “Radoje Dakić” AD Podgorica. Ukoliko se posmatra broj podnijetih prijava potraživanja, kao i obimnost samog postupka, slijede stečajni postupci koji su otvoreni nad stečajnim dužnicima Bast DOO Nikšić, Vuk Petrol DOO Kotor i Štampa AD Podgorica”, kazao je Jovanić.

Stečajni postupak, odnosno sami institut stečaja, ne treba samo posmatrati kao likvidaciju dužnika i njegovo gašenje, odnosno nestajanje iz privrednog i pravnog života.

Naime, objašnjava Jovanić, stečaj osim što ima za cilj namirenje povjerilaca, isto tako ima i mogućnost oporavka stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, kao i kroz prodaju imovine stečajnog dužnika u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja, prije nego što je nastupila insolventnost stečajnog dužnika i posljedice otvaranja stečajnog postupka.

“U prilog tome, stoji činjenica da je u 2016. godini u “Izbor” AD Bar plan reorganizacije uspješno realizovan, te da se ovo društvo kroz reorganizaciju finansijski oporavilo. Slična situacija je u društvima “PKB Herceg Novi”, u kojem je započet plan reorganizacije, zatim sa “Olio prom” DOO Bar, u kojima je, dakle, obustavljen steačjni postupak i za koje se očekuje da će uspjeti da kroz plan reorganizacije izmire svoje obaveze. Ukazao bih i na uspješnu prodaju imovine kada su u pitanju “Rudnici boksita” AD Nikšić, u kojima je nastavljeno sa proizvodnim procesima što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja i modernizacije tehničkih kapaciteta ove kompanije”, kazao je Bojanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik