Rast deviznih rezervi

Bez autora
Jan 11 2017

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10,20 milijardi evra, i veće su za 386,8 miliona u odnosu na kraj novembra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8,36 milijardi evra i bile su veće za 231,0 milion u odnosu na prethodni mesec.

Rast deviznih rezerviDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10,20 milijardi evra, i veće su za 386,8 miliona u odnosu na kraj novembra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Kako je saopšteno iz NBS, neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8,36 milijardi evra i bile su veće za 231,0 milion u odnosu na prethodni mesec.

Značajan rast bruto i neto deviznih rezervi NBS u decembru je ostvaren uprkos tome što na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava.

Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto priliva na račune devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 136,1 milion evra, veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije za 108,1 milion evra, kao i većeg korišćenja deviznih kredita od otplata za 90,1 milion evra. Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, devizne rezerve su povećane za 113,1 milion evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da se pokriju realizovani odlivi iz deviznih rezervi u ukupnom iznosu od 107,3 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 622,1 milion evra i bio je za 253,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu. Zaključno sa 31. decembrom 2016. godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,12 milijardi evra.

U decembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru od 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu neto prodajom 10 miliona evra (kupovinom 90 miliona evra i prodajom 100 miliona evra) kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik