EIB provjerava sumnje u prevaru na ugovoru o autocesti kod Počitelja

Bez autora
Jan 17 2017

Evropska investicijska banka (EIB) u petak je okončala proceduru provjere provedenog natječaja oko dodjele poslova za izgradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja, što uključuje i izgradnju mosta preko Neretve.EIB će sljedećih sedmica o toj analizi upoznati vlasti Federacije BiH. Potpisivanje ugovora i cijeli posao je zaustavljen, iako je kompanijama Euroasfalt i Strabag komisija, koje je vrednovals radove, dodijelils posao zanemarujući prigovore.

EIB provjerava sumnje u prevaru na ugovoru o autocesti kod PočiteljaEvropska investicijska banka (EIB) u petak je okončala proceduru provjere provedenog natječaja oko dodjele poslova za izgradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja, što uključuje i izgradnju mosta preko Neretve, piše Večernji list.

EIB će sljedećih sedmica o toj analizi upoznati vlasti Federacije BiH.

Potpisivanje ugovora i cijeli posao je zaustavljen, iako je kompanijama Euroasfalt i Strabag komisija, koje je vrednovals radove, dodijelils posao zanemarujući prigovore.

Naime, širokobriješka kompanija Hering, kao i zagrebački Konstruktor, imali su povoljniju ponudu za izgradnju autoceste, uključujući i most preko rijeke Neretve u dužini gotovo jednoga kilometra.
Umjesto konzorcija Hering - Konstruktor, posao je dodijeljen sarajevsko-austrijskom konzorciju Euroasfalt-Strabag.

Nedavno je zamjenik državnog ministra prometa i veza Saša Dalipagić u medijima prozvao donedavnog direktora JP Autoceste FBiH Jasmina Buču direktno odgovornim za sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskog Euroasfalta i Strabaga.

„Komisijaza izbor izvođača u JP Autoceste BiH završils je tendersku proceduru, na temelju koje je za dva LOT-a te dionice direktor Bučo odabrao konzorcij tvrtki Euroasfalt Sarajevo i Strabag Austrija, čija ponuda je po dva LOT-a ovog tendera skuplja za punih 14 miliona eura od ponude konzorcija hrvatskih tvrtki Hering Široki Brijeg i Vijadukt Zagreb“, naveo je u priopćenju Dalipagić.

Dodao je kako je Evropska investicijska banka koja je ranije odobrila zajam od 100 miliona eura za ovu poddionicu poslala svoj tim za reviziju ugovora 'sumnjajući na nepravilnosti prilikom izbora izvođača' te je zaustavljeno potpisivanje ugovora s Euroasfaltom i Strabagom, prenosi Indikator.ba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik