Mljekarski sektor u RS-u je u gubicima, sve više se gasi proizvodnja

Bez autora
Jan 18 2017

Sektor mljekarstva u Republici Srpskoj (RS) u veoma je teškoj situaciji, a od 17.696 mljekarskih proizvođača, koliko je bilo 1996. godine sada ima ih je svega 4.300, upozorio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a Vladimir Usorac. Samo u prošloj godini, tvrdi, prestala je proizvodnja kod oko 1.000 mljakara. Padom cijena i gubitkom dohotka u mljekarskom sektoru RS-a, ali i BiH, u prošloj godini, u iznosu od 24 miliona KM, dovedeni smo u veoma tešku situaciju, koju 'podgrijava' i činjenica da kasni isplata podsticaja, ukazao je Usorac. Dok su u evropskim zemljama podsticaji redovni, a daju se i jednokratne pomoći pa i akontacije, u našoj zemlji, kako je naveo, je sasvim druga situacija.

Mljekarski sektor u RS-u je u gubicima, sve više se gasi proizvodnjaSektor mljekarstva u Republici Srpskoj (RS) u veoma je teškoj situaciji, a od 17.696 mljekarskih proizvođača, koliko je bilo 1996. godine sada ima ih je svega 4.300, upozorio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a Vladimir Usorac.

Samo u prošloj godini, tvrdi, prestala je proizvodnja kod oko 1.000 mljakara.

- Padom cijena i gubitkom dohotka u mljekarskom sektoru RS-a, ali i BiH, u prošloj godini, u iznosu od 24 miliona KM, dovedeni smo u veoma tešku situaciju, koju 'podgrijava' i činjenica da kasni isplata podsticaja - ukazao je Usorac za Fenu.

Dok su u evropskim zemljama podsticaji redovni, a daju se i jednokratne pomoći pa i akontacije, u našoj zemlji, kako je naveo, je sasvim druga situacija.

Predstvanicima vlasti zamjera i da ne čine dovoljno da zaštite domaću proizvodnju, a time i zaposlene i da zadrže svoje stanovništvo na selu.

- Padom proizvodnje u oblasti mljekarstva mijenja se i demografska slika. U BiH imamo 300 potpuno 'praznih sela', 1.486 sela s manje od deset stanovnika, koji odlaze iz sela u grad ili evropske zemlje. Naša sela ostaju prazna zbog pogrešne politike naše vlasti. Sami smo krivi što smo došli u ovakvu situaciju i što se nismo organizirali, zaprijetili vlastima i izašli na ulice - tvrdi Usorac.

Prvog februara počinje primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije, a Usorac strahuje od novih gubitaka, zbog dalje liberalizacije tržišta.

- Evropi je stalo do tržišta od 3,5 miliona stanovnika, jer vode računa o svojim proizvođačima i gdje će oni prodati robu, a mi se ni ne borimo, što je žalosno - ustvrdio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik