Zagrebačka banka i EIF potpisali sporazum o jamstvima od 10 milijuna eura

Bez autora
Jan 19 2017

Sporazum EIF-a i UniCredita o 160 milijuna eura za inovativna poduzeća Sporazumom su obuhvaćeni poduzetnici u osam zemalja; u Hrvatskoj je preko Zagrebačke banke osigurano 10 milijuna eura za mala i srednja poduzeća koja su usmjerena na istraživačke i razvojne aktivnosti Europski investicijski fond (EIF) i Zagrebačka banka, u okviru inicijative UniCredit Grupe, potpisali su sporazum o jamstvima u iznosu od 10 milijuna eura, čija je svrha pojačati kreditiranje inovativnih malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Sporazum je zaključen uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u okviru Investicijskog plana za Europu, te programa Horizon 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije. Sporazum omogućuje UniCreditu da preko svojih banaka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji inovativnim tvrtkama ponudi dodatno financiranje u ukupnom iznosu od 160 milijuna eura.

Zagrebačka banka i EIF potpisali sporazum o jamstvima u iznosu od 10 milijuna euraSporazum EIF-a i UniCredita o 160 milijuna eura za inovativna poduzeća Sporazumom su obuhvaćeni poduzetnici u osam zemalja; u Hrvatskoj je preko Zagrebačke banke osigurano 10 milijuna eura za mala i srednja poduzeća koja su usmjerena na istraživačke i razvojne aktivnosti Europski investicijski fond (EIF) i Zagrebačka banka, u okviru inicijative UniCredit Grupe, potpisali su sporazum o jamstvima u iznosu od 10 milijuna eura, čija je svrha pojačati kreditiranje inovativnih malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Sporazum je zaključen uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u okviru Investicijskog plana za Europu, te programa Horizon 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije. Sporazum omogućuje UniCreditu da preko svojih banaka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji inovativnim tvrtkama ponudi dodatno financiranje u ukupnom iznosu od 160 milijuna eura. Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, prokomentirao je sporazum sljedećim riječima: „Ovaj sporazum je dobra vijest za inovativne poduzetnike u ovih osam zemalja. 160 milijuna eura potencijalnog financiranja putem ovih osam banaka članica UniCredit Grupe dokaz je da važne uloge Investicijskog plana za Europu u ostvarivanju ciljeva Europske komisije koji su usmjereni na podržavanje poduzetnika u daljnjem ratu, inovacijama i otvaranju novih radnih mjesta.“

Glavni izvršni direktor Pier Luigi Gilibert dodao je: „Sporazum o jamstvima za mala i srednja poduzeća bit će od ključnog značaja za promicanje inovacija i poduzetništva u regijama Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe. Siguran sam da će UniCreditova mreža banaka u ovih osam zemalja ciljati na poduzeća s visokim potencijalom rasta, koja će moći pretvoriti dodatno financiranje koje će dobiti u rast i otvaranje novih radnih mjesta.“ Carlo Vivaldi, direktor UniCreditove divizije za srednju i istočnu Europu, rekao je: „Snažno smo posvećeni potpori malim i srednjim poduzećima u srednjoj i istočnoj Europi (SIE). Zahvaljujući novom krovnom sporazumu i našoj široko rasprostranjenoj mreži možemo dodatno poduprijeti razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u različitim zemljama, gdje će naši klijenti imati lakši pristup financiranju uz niže kamate.“ Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke, navodi: „InnovFin sporazum predstavlja nastavak dugogodišnje uspješne suradnje s Europskim investicijskim fondom.

Ovim sporazumom Zagrebačka banka će osigurati daljnju podršku poslovnim subjektima koji su usmjereni na istraživačke i razvojne aktivnosti, a kojima najčešće nedostaju sredstva za financiranje takvih aktivnosti. Klijenti koji zadovolje definirane kriterije imaju mogućnost ostvarenja financijske koristi u obliku snižene kamatne stope u odnosu na standardnu kamatnu stopu.“ Sporazum odražava predanost Europske unije brzom pokretanju konkretnih inicijativa koje za cilj imaju ubrzati kreditne i jamstvene transakcije koje imaju mogućnost potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i rast u EU. O EIF-u Europski investicijski fond (EIF) dio je grupe Europske investicijske banke. Njegova središnja misija je pružiti potporu europskim mikro, malim i srednjim poduzećima pomažući im da ostvare pristup financiranju ulaganjem u rizični kapital i kapital za rast, te osiguravajući jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na ovaj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU kojima se podupiru inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje. Više informacija o EIF-ovom radu u okviru EFSU-a dostupno je ovdje. O Zagrebačkoj banci i UniCreditu Zagrebačka banka je vodeća banka na hrvatskom tržištu, koja pruža cjelokupnu paletu bankarskih usluga i proizvoda te svoj poslovni uspjeh temelji na kontinuiranom podizanju kvalitete usluga i kreiranju proizvoda prema potrebama klijenata.

Malim i srednjim poduzetnicima banka je na raspolaganju kroz specijalizirane centre u svim regijama na domaćem tržištu. UniCredit je jedna od vodećih europskih komercijalnih banaka sa snažnim korijenima u 16 europskih zemalja. Naša mreža, koja je prisutna na oko 50 tržišta, sastoji se od preko 6.300 poslovnica i preko 119.000 zaposlenika (stanje na dan 30. lipnja 2016.) U regiji srednje i istočne Europe grupa upravlja velikom međunarodnom bankarskom mrežom s preko 3.000 poslovnica u 13 država. UniCredit izravno posluje u sljedećim državama: Austriji, Azerbajdžanu, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Turskoj.

UniCredit je u baltičkim državama prisutan kroz svoju leasing podružnicu. O Investicijskom planu za Europu Investicijski plan za Europu usmjeren je na jačanje europskih ulaganja radi otvaranja radnih mjesta i ostvarivanja rasta. Temelji se na učinkovitijoj uporabi novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanju prepreka ulaganjima, pružanju tehničke pomoći projektima ulaganja i njihovim promicanjem. Investicijski plan već ostvaruje rezultate, Europska investicijska banka (EIB) procjenjuje da je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) do studenog 2016. potaknuo potencijalna ulaganja u Europi veća od 154 milijarde EUR.

Na temelju tih uspješnih rezultata Europska komisija predložila je 14. rujna 2016. produljenje djelovanja EFSU-a povećanjem njegova kapaciteta i trajanja te jačanjem njegovih prednosti. Najnovije podatke o EFSU-u, uključujući raščlambu prema sektorima i državama, možete pronaći ovdje. Za više informacija pročitajte najčešća pitanja.  O InnovFinu InnovFin jamstveni instrument za mala i srednja poduzeća obuhvaća jamstva i protujamstva za zaduživanje u svrhu poboljšanja pristupa financiranju za inovativna mala i srednja poduzeća te mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenih). Instrument provodi Europski investicijski fond, a dostupan je preko financijskih posrednika – banaka i financijskih institucija – u državama članicama i pridruženim zemljama. U okviru tog instrumenta EIF će financijskim posrednicima davati jamstva za udio njihovih gubitaka nastalih zaduživanjem koje je pokriveno instrumentom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik