Bankarske garancije problem bh. privrede

Bez autora
Feb 05 2017

Donijeti odluku o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina kako bi se unaprijedio rad bh. firmi.Udruženje metalske i elektroindustrije Privredne komore Federacije BiH napravilo je analizu stanja u ovom sektoru po kojoj je metalska i elektroindustrija u FBiH 2016. ostvarila izvoz proizvoda u vrijednosti 2,55 milijardi KM i u odnosu na 2015. godinu bilježi pad od dva posto.

Bankarske garancije problem bh. privredeDonijeti odluku o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina kako bi se unaprijedio rad bh. firmi.

Udruženje metalske i elektroindustrije Privredne komore Federacije BiH napravilo je analizu stanja u ovom sektoru po kojoj je metalska i elektroindustrija u FBiH 2016. ostvarila izvoz proizvoda u vrijednosti 2,55 milijardi KM i u odnosu na 2015. godinu bilježi pad od dva posto.

Dodatni trošak

- Bankarske garancije koje se traže prilikom privremenog uvoza mašina i opreme koje se koriste za proizvodnju su jednim dijelom uticale da imamo ovako loš rezultat. Privredni subjekti moraju obezbijediti bankovnu garanciju koja je trošak i koja dodatno opterećuje firme, ali ove garancije nisu samo problem metalskog i elektrosektora nego i problem cijele industrije u BiH. Također, problem su i carine na uvoz mašina i opreme. Naime, firme koje žele da se razvijaju i investiraju u novu opremu moraju platiti carine, što ih dodatno opterećuje i svi oni razmišljaju da sačekaju neka bolja vremena da bi se desio progresivni razvoj, kazao je nakon jučer održane sjednice Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije (MEI) PKFBiH u Sarajevu Almin Mališević, sekretar Udruženja.

Nastaviti borbu

Prema njegovim riječima, neophodno je donijeti odluku o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina, čime bi se privrednim subjektima omogućilo da lakše dođu do nove opreme i na taj način bi se mogao povećati broj radnika.

- Oni koji su nadležni za pitanje bankarskih garancija još ne znaju o čemu mi govorimo, još to ne shvataju, poručio je predsjednik Udruženja Kasim Kotorić, dodajući kako će se Udruženje nastaviti boriti da se ovi problemi riješe čim prije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik