Otvaranje rudnika u regionu Timoka doneće brojna radna mesta

Bez autora
Feb 12 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i izvršni direktor kanadske rudarske kompanije "Nevsun Resource" Frejzer Buršijer ocenili su na današnjem sastanku da je ostvaren značajan napredak u realizaciji projekta Timok na ležištu „Čukaru Peki“. U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike podseća se na to da je pomenuto ležište, prema dosadašnjim istraživanjima, jedno od najbogatijih rudom bakra i zlata u svetu. Antić je tom prilikom izrazio očekivanje da će ove godine biti predat Elaborat za overu rezervi u gornjoj zoni nalazišta, i da će tokom ove godine početi građevinski radovi na izgradnji niskopa koji će, u prvoj fazi, biti u funkciji daljih istražnih aktivnosti, a nakon toga korišćen i za potrebe eksploatacije. Plan kompanija "Nevsun Resource" i "Rakita Exploration" je da, nakon završetka istražnih radova, započnu eksploataciju i otvore rudnik koji će biti jedan od najvećih rudnika bakra i zlata u Evropi.

Otvaranje rudnika u regionu Timoka doneće brojna radna mestaMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i izvršni direktor kanadske rudarske kompanije "Nevsun Resource" Frejzer Buršijer ocenili su na današnjem sastanku da je ostvaren značajan napredak u realizaciji projekta Timok na ležištu „Čukaru Peki“.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike podseća se na to da je pomenuto ležište, prema dosadašnjim istraživanjima, jedno od najbogatijih rudom bakra i zlata u svetu.

Antić je tom prilikom izrazio očekivanje da će ove godine biti predat Elaborat za overu rezervi u gornjoj zoni nalazišta, i da će tokom ove godine početi građevinski radovi na izgradnji niskopa koji će, u prvoj fazi, biti u funkciji daljih istražnih aktivnosti, a nakon toga korišćen i za potrebe eksploatacije.

Plan kompanija "Nevsun Resource" i "Rakita Exploration" je da, nakon završetka istražnih radova, započnu eksploataciju i otvore rudnik koji će biti jedan od najvećih rudnika bakra i zlata u Evropi.

Očekuje se da će otvaranje rudnika tom regionu doneti brojna radna mesta, da će ubrzati ekonomski rast u regionu, kao i da će podići BDP Srbije.

Sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike prisustvovali su i direktor za odnose sa državnim institucijama firme "Rakita Exploration", koja je u vlasništvu kompanije "Nevsun Resource" Predrag Lukić, kao i državni sekretar Ministarstva Mirjana Filipović, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik