Gradnja Pelješkog mosta počinje najesen

Bez autora
Feb 19 2017

Vlada Hrvatske na jučer održanoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o finansiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", kojim je predviđena gradnja i Pelješkog mosta. Gradnja tog mosta godinama je bila predmet spora BiH i susjedne Hrvatske zbog opasnosti da bi most mogao narušiti pravo naše države na izlaz ka otvorenom moru.Vlada premijera Andreja Plenkovića jučer je donijela definitivnu odluku, tvrdeći da su gabariti mosta usklađeni sa zahtjevima BiH, kao i da gradnja počinje najesen i trebala bi biti završena za četiri godine. Hrvatska vlada tvrdi da je "plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom grupom BiH i iznosi 200 sa 55 metara“.

Gradnja Pelješkog mosta počinje najesenVlada Hrvatske na jučer održanoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o finansiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", kojim je predviđena gradnja i Pelješkog mosta.

Gradnja tog mosta godinama je bila predmet spora BiH i susjedne Hrvatske zbog opasnosti da bi most mogao narušiti pravo naše države na izlaz ka otvorenom moru.

Definitivna odluka

Vlada premijera Andreja Plenkovića jučer je donijela definitivnu odluku, tvrdeći da su gabariti mosta usklađeni sa zahtjevima BiH, kao i da gradnja počinje najesen i trebala bi biti završena za četiri godine. Hrvatska vlada tvrdi da je "plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom grupom BiH i iznosi 200 sa 55 metara“.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 420 miliona eura, a predviđeno je i sufinansiranje iz Evropske unije od 330 miliona eura. Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić za "Avaz" je kazao da je prvi sastanak s predstavnicima Hrvatske održan 15. maja 2006.

 - Na bilješci sa sastanka navodi se da je maksimalna dužina broda koji može uploviti u Neumski zaljev 200 metara. Drugi sastanak održan je 6. decembra 2006. godine u Sarajevu. Jedan od zaključaka tog sastanka je da se prihvata zahtjev BiH o dimenzijama plovnog puta, koji podrazumijeva širinu od 200 metara te visinu od 55 metara - pojasnio je Pejić.

Dodao je da je tokom pregovora hrvatska strana tražila visinu od 48 metara, a BiH 55, što je na kraju i prihvaćeno.

Nema nedoumica

 - Također, bh. strana izvijestila je da zaključci stručnih skupina podliježu verifikaciji od Vijeća ministara BiH. Uglavnom, sve je usaglašeno na 100 posto i potpisano od 15 članova stručne skupine u kojoj su predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i predstavnici stručnih organizacija iz BiH - zaključio je Pejić.

Po završetku sjednice Vlade Hrvatske konferenciju za medije održao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je pojasnio da je o mostu razgovarao na sastanku u junu prošle godine s ministrom prometa BiH.

- Dostavio sam mu svu dokumentaciju iz koje je vidljivo da su sve tehničke karakteristike koje je trebalo zadovoljiti prema BiH implementirane u ovaj projekt. Više nema nikakvih nedoumica i projekt može ići dalje - pojasnio je Butković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik