Priprema Srbije za jedinstveno digitalno tržište

Bez autora
Feb 23 2017

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da zemlje u razvoju, kao što je Srbija, imaju težak ali jasan zadatak da napreduju do modernog digitalnog društva zasnovanog na digitalnoj ekonomiji. Matić je u uvodnom obraćanju na konferenciji „IDC Predictions 2017“ istakla da se Srbija priprema za jedinstveno digitalno tržište (Digital Single Market). Kako bismo došli do usluga inteligentnih transportnih sistema, naprednih digitalnih rešenja u proizvodnji, pametne energije, e-zdravstva, pametnog monitoringa životne sredine i svih drugih pametnih usluga, važno je da i globalno govorimo o liberalizaciji podataka, pristupu podacima, sigurnosti podataka i upravljanju njima, objasnila je ona. To, kako je navela, znači da svi zajedno imamo novo, veoma važno pitanje standardizacije kao mehanizma interoperabilnosti.

Priprema Srbije za jedinstveno digitalno tržišteDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da zemlje u razvoju, kao što je Srbija, imaju težak ali jasan zadatak da napreduju do modernog digitalnog društva zasnovanog na digitalnoj ekonomiji.

Matić je u uvodnom obraćanju na konferenciji „IDC Predictions 2017“ istakla da se Srbija priprema za jedinstveno digitalno tržište (Digital Single Market). 

Kako bismo došli do usluga inteligentnih transportnih sistema, naprednih digitalnih rešenja u proizvodnji, pametne energije, e-zdravstva, pametnog monitoringa životne sredine i svih drugih pametnih usluga, važno je da i globalno govorimo o liberalizaciji podataka, pristupu podacima, sigurnosti podataka i upravljanju njima, objasnila je ona.

To, kako je navela, znači da svi zajedno imamo novo, veoma važno pitanje standardizacije kao mehanizma interoperabilnosti.

Prema njenim rečima, zajednički standardi su od suštinskog značaja za interoperabilnost svih digitalnih tehnologija i predstavljaju temelj jedinstvenog digitalnog tržišta. 

Standardi moraju biti postavljeni tako da omoguće otvorenost i bezbednost, agilno spajanje različitih aktera i građana, i time doprinesu razvoju digitalne ekonomije i digitalnog društva, zaključila je Matić.

Na konferenciji, na kojoj su predstavljena najnovija istraživanja američke kompanije "International Data Corporation" (IDC), uvodni govor održao je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik