Poreska uprava naplatila 2,164 milijarde KM javnih prihoda

Bez autora
Mar 07 2017

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas na radno-konsultativnoj sjednici Informaciju o stanju i aktivnostima u nadležnosti Poreske uprave, prema kojoj je ova institucija zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda prošle godine sa naplaćenih 2,164 milijarde KM. Od tog iznosa naplaćeni su direktni porezi u iznosu od 434,28 miliona KM, što je više za 24,95 miliona, odnosno šest odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću. Doprinosi su naplaćeni ukupno 1,376 milijardi KM, što je gotovo na prošlogodišnjem nivou, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 350,65 miliona KM, što je više za 14,04 miliona, odnosno četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopštenju. Pozitivan trend u naplati javnih prihoda Poreska uprava Srpske zadržala je iako je s ciljem smanjenja poreskog opterećenja privrede došlo do niza izmjena zakonskih propisa, kao što je ukidanje oporezivanja dividendi i udjela u dobiti, smanjenje naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, te izmjena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i drugo.

Poreska uprava naplatila 2,164 milijarde KM javnih prihodaVlada Republike Srpske razmatrala je danas na radno-konsultativnoj sjednici Informaciju o stanju i aktivnostima u nadležnosti Poreske uprave, prema kojoj je ova institucija zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda prošle godine sa naplaćenih 2,164 milijarde KM.

Od tog iznosa naplaćeni su direktni porezi u iznosu od 434,28 miliona KM, što je više za 24,95 miliona, odnosno šest odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

"Doprinosi su naplaćeni ukupno 1,376 milijardi KM, što je gotovo na prošlogodišnjem nivou, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 350,65 miliona KM, što je više za 14,04 miliona, odnosno četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju.

Pozitivan trend u naplati javnih prihoda Poreska uprava Srpske zadržala je iako je s ciljem smanjenja poreskog opterećenja privrede došlo do niza izmjena zakonskih propisa, kao što je ukidanje oporezivanja dividendi i udjela u dobiti, smanjenje naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, te izmjena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i drugo.

Prošle godine doneseno je 126.727 opomena za plaćanje dospjelih poreskih obaveza na iznos od 445,52 miliona KM, dok su u 2015. godini donesene 56.134 opomene za plaćanje dospjelih poreskih obaveza na iznos od 239,45 miliona KM.

Poreska uprava Srpske u ovoj godini planira prikupiti ukupno 2,27 milijardi KM javnih prihoda što je za četiri odsto više u odnosu na ostvarenje prošle godine.

"U prva dva mjeseca ostvareni su vrlo dobri rezultati u naplati sa naplaćenih 319,65 miliona KM, što je za čak 28,9 miliona KM ili 10 odsto više nego u istom periodu prethodne godine", navodi se u saopštenju.

Na osnovu evidencije Poreske uprave utvrđeno je da je prošle godine izvršeno 3.299 kontrola, u kojima su inspektori Uprave dodatno utvrdili iznos od 36,97 miliona KM neprijavljenih obaveza.

Prošle godine ukupno je izvršeno 4.311 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, što je za 89 odsto više ovih kontrola u odnosu na 2015. godinu.

Poreska uprava Srpske je prošle godine izdala ukupno 2.233 prekršajna naloga na ukupan iznos od 2,01 milion KM zbog uočenih nepravilnosti u radu kontrolisanih poreskih obveznika, dok su kod 544 poreska obveznika donesena rješenja o izricanju zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti na 15 dana.

Poreska uprava je veliki dio svojih aktivnosti prošle godine usmjerila na suzbijanje sive ekonomije, te su izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske, kao dijela reforme privrednog sistema Republike Srpske, već preduzeti ozbiljni koraci ka smanjenju obima sive ekonomije u Srpskoj.

"Onemogućena je registracija poslovnih subjekata čiji osnivači imaju neizmirene poreske obaveze, kao i onih čiji su osnivači istovremeno i osnivači poslovnih subjekata koji imaju neizmirene poreske obaveze", navodi se u saopštenju.

Uspostavljanjem sertifikacionog tijela Poreske uprave, poreskim obveznicima je omogućeno da elektronskim putem predaju mjesečne poreske prijave poreza po odbitku, što smanjuje troškove i Poreskoj upravi i poreskim obveznicima. Ova usluga za poreske obveznike je potpuno besplatna.

Konstantan rad na unapređenju usluga poreskim obveznicima rezultovao je time da je prošle godine ostvareno više od 23 hiljade kontakata sa obveznicima, te zabilježeno oko 600 hiljada posjeta internet stranici Uprave.

Radi podizanja nivoa usluga u ovoj godini je planirano uspostavljanje interaktivnog info-pulta na ulazu u Poresku upravu, kao i stavljanje u funkciju Centra za interakciju /Interaction Center /, kako bi se objedinili svi komunikacioni kanali na jednom mjestu.

Osim toga, u planu je i pojednostavljenje obrazaca poreskih prijava, kako bi se olakšao proces njihovog podnošenja i uštedjelo vrijeme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik