Stari vlasnici se bore da sačuvaju imovinu

Bez autora
Mar 08 2017

Dok nadležni najavljuju izmene Zakona o restituciji, stari vlasnici se bore da sačuvaju imovinu od mogućih ozakonjenja koja mogu da traže trenutni korisnici zemljišta. Mreža za restituciju traži od resornog ministarstva da zaustavi pojedina rešenja o ozakonjenu, jer su objekti građeni po usvajanju zakona, i nema ih na satelitskom snimku. Tvrde da do toga ne bi došlo da je državna imovina popisana i da sa njom raspolaže Republika Srbija. Kao primer navode lokaciju u najstrožem centru Beograda, koju sadašnji korisnik želi da prisvoji. Pre sedam i po decenija, najelitniji prestonički hotel "Srpski kralj", bio je u vlasništvu porodice Veljković. Tokom bombardovanja 6. aprila 1941. srušen je do temelja. Posle rata, država Veljkovićima oduzima plac od 12 ari i daje na korišćenje firmi "Varoš kapija", koja gradi restoran "Park". U međuvremenu, to preduzeće ga daje u zakup trećem licu. Na tom mestu, 2012. godine izgoreo je restoran koji nije imao ni građevinsku dozvolu. Porodica Veljković i Mreža za restituciju podsećaju da imovinsko pitanje tog placa još nije rešeno, odnosno da sadašnji zakupac koristi zgarište da bi se domogao parcele.

Stari vlasnici se bore da sačuvaju imovinuDok nadležni najavljuju izmene Zakona o restituciji, stari vlasnici se bore da sačuvaju imovinu od mogućih ozakonjenja koja mogu da traže trenutni korisnici zemljišta.

Mreža za restituciju traži od resornog ministarstva da zaustavi pojedina rešenja o ozakonjenu, jer su objekti građeni po usvajanju zakona, i nema ih na satelitskom snimku. Tvrde da do toga ne bi došlo da je državna imovina popisana i da sa njom raspolaže Republika Srbija. Kao primer navode lokaciju u najstrožem centru Beograda, koju sadašnji korisnik želi da prisvoji.

Pre sedam i po decenija, najelitniji prestonički hotel "Srpski kralj", bio je u vlasništvu porodice Veljković.

Tokom bombardovanja 6. aprila 1941. srušen je do temelja. Posle rata, država Veljkovićima oduzima plac od 12 ari i daje na korišćenje firmi "Varoš kapija", koja gradi restoran "Park".

U međuvremenu, to preduzeće ga daje u zakup trećem licu. Na tom mestu, 2012. godine izgoreo je restoran koji nije imao ni građevinsku dozvolu.

Porodica Veljković i Mreža za restituciju podsećaju da imovinsko pitanje tog placa još nije rešeno, odnosno da sadašnji zakupac koristi zgarište da bi se domogao parcele.

"Mi smo ustanovili da je u maju prošle godine, za manje od dve nedelje, sazidan objekat od čvrstog materijala, pod šatorom, bez ikakve dozvole", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Republička građevinska inspekcija prvobitno je donela rešenje o rušenju nelegalno izgrađenog objekta u Pariskoj 20 i potom uputila na ozakonjenje, ali ga je na osnovu tužbe naslednika i poništila.

"Nakon toga građevinska inspekcija donosi rešenje o uklanjanju, uručuje ga investitoru, investitor se žali na to rešenje i postupak odlučivanja po tom rešenju je u toku. Što se tiče stava građevinske inspekcije, ovaj objekat nije imao potrebnu dokumentaciju da se gradi i izgrađen je u vreme nakon stupanja zakona o ozakonjenju 27 novembra 2015. i kao takav ne može da ide u ozakonjenje", objasnio je načelnik Republičke građevinske inspekcije Zoran Đelov.

Ovo je dobar primer koji pokazuje koliko je neophodno da država pod hitno mora da popiše imovinu, jer pojedini investitori koriste Zakon o ozakonjenju da prisvoje i parcele, zahvaljujući divljim kvadratima koje su na njima izgradili.

"Država u postupku restitucije ne dozvoljava vraćanje zemljišta i ostalih nekretnina privrednim društvima koja su nekada postojala, ali istovremeno to zemljište ne ostaje u javnoj svojini pa da država može time da raspolaže, već se kroz niz zakona uredbi legalizuje bespravna gradnja. To se poklanja nekim ljudima koji su kršili zakon", rekao je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Dodaje da Agencija za restituciju očekuje promene zakona i zakon koji će ispuniti deo nepravdi i nelogičnosti.

Pre dve i po decenije, Vlada je taj prostor, zajedno sa okolnim parcelama u Rajićevoj ulici, poklonila firmi "Union inženjering" koja je, potom, pojedinim kompanijama preprodavala korišćenje zemljišta, među kojima je i katastarska parcela na kojoj je nelagalni objekat u Pariskoj 20, a koja je u postupku restitucije.

Tako se dolazi do apsurdne situacije: Oko imovine starih vlasnika spore se treća lica a čak ni država, do promena zakona, ne može da uđe u posed.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik