Šira ponuda i lakša procedura za izbor snabdevača strujom i gasom

Bez autora
Mar 14 2017

Srpsko tržište struje i gasa potpuno je otvoreno, ali su EPS i "Srbijagas" i dalje dominantni snabdevači. Od prošlog meseca Agencija za energetiku olakšala je i proceduru njihove promene. Problem čine oni koji su na rezervnom snabdevanju kod EPS-a duže od zakonom propisanih 60 dana, što im uvećava račune. Trenutno postoji 850 takvih potrošača, odnosno više od pet i po hiljada mernih mesta. Gasom, pored "Srbijagasa", u našoj zemlji trguju još 33 snabdevača. Za struju EPS-u raste konkurencija – ima šezdesetak licenciranih trgovaca. Mi smo bili u obavezi, dobili smo informaciju da odredimo sa kim ćemo sklopiti ugovor. Tako da mi već nekoliko godina kupiujemo električnu energiju na slobodnom tržištu, kaže Dragan Aleksić, privrednik iz Vranja.

Šira ponuda i lakša procedura za izbor snabdevača strujom i gasomSrpsko tržište struje i gasa potpuno je otvoreno, ali su EPS i "Srbijagas" i dalje dominantni snabdevači. Od prošlog meseca Agencija za energetiku olakšala je i proceduru njihove promene. Problem čine oni koji su na rezervnom snabdevanju kod EPS-a duže od zakonom propisanih 60 dana, što im uvećava račune. Trenutno postoji 850 takvih potrošača, odnosno više od pet i po hiljada mernih mesta.

Gasom, pored "Srbijagasa", u našoj zemlji trguju još 33 snabdevača. Za struju EPS-u raste konkurencija – ima šezdesetak licenciranih trgovaca.

"Mi smo bili u obavezi, dobili smo informaciju da odredimo sa kim ćemo sklopiti ugovor. Tako da mi već nekoliko godina kupiujemo električnu energiju na slobodnom tržištu", kaže Dragan Aleksić, privrednik iz Vranja.

Međutim, neki vlasnici malih radnji, pekara, kozmetičkih salona, koji godišnje troše više od 30 hiljada kilovat-sati struje, zanemarili su ta obaveštenja i premašili te kvote, pa se na rezernom, skupljem snabdevanju zadržavaju duže nego što je dozvoljeno zakonom.

"Gotovo 85 posto korisnika budžetskih sredstava je na rezervnom snabdevanju, najviše nesprovođenjem procedura ili neblagovremenim javnim nabavkama. Mi nemamo nikakav interes da oni budu na rezervnom snabdevanju i naš je interes da se oni vrate na komercijalno snabdevanje", kaže izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Goran Knežević.

Agencija za energetiku je pojednostavila pravila za promenu snabdevača u tri segmenta.
Obrazac zahteva sada je jednostavniji, smanjen je broj podataka o potrošaču. Ranije je traženo da između dana podnošenja zahteva i odobrenja prelaska kod novog snabdevača prođe najmanje 21 dan, a najviše 30 dana. Sada se to može sprovesti i brže. Kupac može dati potencijalnom snabdevaču saglasnost da proveri sve o njegovoj potrošnji struje i gasa, što ranije nije bilo moguće.

Promena snabdevača je besplatna, nema novih ulaganja i treba smo potpisati novi ugovor.

Međutim, postojeći snabdevač može i da ne da sglasnost kupcu da ode kod drugog, ali samo uz obrazloženje po Zakonu o energetici. Isto tako, potencijalni novi snabdevač može da ne prihvati kupca.

"Neplatiše, domaćinstva, oni koji nepredvidivo troše, oni nikome nisu atraktivni. Znači, ako ume sebe dobro da opiše, a njega će najbolje opisati operator koji ima njegove izmerene podatke, onda on može da dobije neku povoljniju ponudu", kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

EPS je za četiri godine izgubio samo 4,6 odsto potrošača. Prošle godine, kod drugih snabdevača je otišlo najviše kupaca, čak 300, zbog čega je pokrenuta istraga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik