Produktna berza: Pale cene primarnih poljoprivrednih proizvoda

Bez autora
Mar 19 2017

Ova nedelja beleži pad cena žitirica na domaćem tržištu poljoprivrednih proizvoda. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice i kukuruza su bile u padu u odnosu na prošlu nedelju. Ukupan promet u periodu od 13. do 17. marta je obuhvatao 1.725 tona robe, čija je vrednost iznosila 34.047.000 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju količinski obim prometa je veći za 64,48 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 4,14 odsto. Razlog za to je manje učešće soje u strukturi prometa. Kukuruz je količinski uzeo najveće učešće u obimu prometa na "Produktnoj berzi". Cena kukuruza beleži pad od 1,51 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena iznosi 16,91 dinara bez PDV-a (18,60 dinara za kilogram sa PDV-om). Cena hlebnog zrna kao i kukuruz beleži cenovni pad. Najveći uticaj na cenu ove žitarice i dalje imaju paritet i kvalitet prometovane robe. Ponderisana cena pšenice iznosi 18,30 dinara bez PDV-a (20,13 dinara za kilogram sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 1,01 odsto.

Produktna berza: Pale cene primarnih poljoprivrednih proizvodaOva nedelja beleži pad cena žitirica na domaćem tržištu poljoprivrednih proizvoda. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice i kukuruza su bile u padu u odnosu na prošlu nedelju. Ukupan promet u periodu od 13. do 17. marta je obuhvatao 1.725 tona robe, čija  odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 4,14 odsto. Razlog za to je manje učešće soje u strukturi prometa.

Kukuruz je količinski uzeo najveće učešće u obimu prometa na "Produktnoj berzi". Cena kukuruza beleži pad od 1,51 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena iznosi 16,91 dinara bez PDV-a (18,60 dinara za kilogram sa PDV-om).

Cena hlebnog zrna kao i kukuruz beleži cenovni pad. Najveći uticaj na cenu ove žitarice i dalje imaju paritet i kvalitet prometovane robe. Ponderisana cena pšenice iznosi 18,30 dinara bez PDV-a (20,13 dinara za kilogram sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 1,01 odsto.

Zrno soje prošle nedelje zabeležilo nagli rast da bi ove nedelje došlo do stagnacije. Nagli rast cene ove uljarice prošle sedmice i trenutna neizvesnost o daljim kretanjima su prouzrokovli odsustvo trgovanja na Produktnoj berzi tokom ove nedelje.

Sojina sačma je trgovana preko Produktne berze po ceni od 48,10 dinara bez PDV-a (57,72 dinara za kilogram sa PDV-om) uz odloženo plaćanje.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 17.03.2017. bio na nivou od 210,71 procentnih poena, što predstavlja pad od 0,21 odsto poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik