Srbija sigurna zemlja za ulaganje u obnovljive izvore energije

Bez autora
Mar 21 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se sa direktorom belgijske kompanije "Elisio" Nikolasom Brienogeom, sa kojim je razgovarao o razvoju i izgradnji vetroparkova Malibunar i Alibunar. Antić je tom prilikom istakao da je resorno ministarstvo posvećeno unapređenju pravnog okvira kako bi se započeti projekti konačno realizovali. On je poručio da je Srbija čvrsto opredeljena za razvoj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, kako bi se dostigao cilj u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u toj oblasti. Ministar je iskazao zadovoljstvo time što se projekti Malibunar i Alibunar razvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, što ukazuje na to da investitori u Srbiji prepoznaju pouzdanog partnera.

Srbija sigurna zemlja za ulaganje u obnovljive izvore energijeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se sa direktorom belgijske kompanije "Elisio" Nikolasom Brienogeom, sa kojim je razgovarao o razvoju i izgradnji vetroparkova Malibunar i Alibunar.

Antić je tom prilikom istakao da je resorno ministarstvo posvećeno unapređenju pravnog okvira kako bi se započeti projekti konačno realizovali.

On je poručio da je Srbija čvrsto opredeljena za razvoj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, kako bi se dostigao cilj u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u toj oblasti.

Ministar je iskazao zadovoljstvo time što se projekti Malibunar i Alibunar razvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, što ukazuje na to da investitori u Srbiji prepoznaju pouzdanog partnera.

Činjenica da su i velike međunarodne finansijske institucije, poput IFC spremne da finansiraju vredne projekte u oblasti OIE u Srbiji ukazuje na to da smo postali sigurna zemlja za ulaganje, naveo je Antić.

Brienoge je izrazio zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa resornim ministarstvom, ali i zahvalnost na svim naporima uloženim u razvoj obnovljivih izvora energije i u poboljšanje celokupnog investicionog ambijenta.

On je obavestio Antića da su domaće firme u Srbiji započele i izgradnju vetroparka Malibunar (8 MW), kao i da se puštanje u rad očekuje do kraja godine.

Uskoro počinjemo izgradnju vetroparka Alibunar snage 42 MW, koji ćemo finansirati u saradnji sa IFC i veoma nam je važno što danas u prisustvu regionalnog direktora IFC za zapadni Balkan Tomasa Lubeka možemo da pokažemo da smo u proteklom periodu imali veoma profesionalnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Zajednički sastanak potvrdio je da smo na pravom putu ka ostvarenju planiranih rezultata, istakao je Brienoge i dodao da iz Srbije odlazi sa pozitivnim utiscima koji ukazuju na to na naša zemlja razvija projekte poput Belgije, u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan Tomas Lubek ukazao je na značaj dobre saradnje za realizaciju projekata.

Zadovoljan sam što mogu da vidim da se stvari odvijaju bez problema i da postoji podrška istakao je Lubek i izrazio spremnost te finansijske korporacije da i dalje učestvuje u razvoju energetskog sektora u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik