Izgradnja autoputa Niš–Priština važna za čitav region

Bez autora
Mar 22 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će autoput od Niša do Prištine, koji će Srbija graditi zajedno sa EU, povezati više od 100.000 građana Topličkog okruga sa najznačajnijom saobraćajnicom u Srbiji, Koridorom 10. Mihajlović je u izjavi za Televiziju "Belami" iz Niša objasnila da je predviđeno da trasa novog autoputa ide od Niša preko Merošine, a onda preko Prokuplja i Kuršumlije do Merdara, pa preko Podujeva do Prištine. Ovaj autoput, dug 77 kilometara, koštaće 800 miliona evra i gradiće ga domaće firme i radnici, istakla je ona i dodala da će projekat dodatno doprineti ekonomskom razvoju Topličkog okruga. Prema njenim rečima, naša zemlja će izgradnjom ove deonice dobiti i izlaz na još jednu luku u Jadranu – Drač.

Izgradnja autoputa Niš–Priština važna za čitav regionPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će autoput od Niša do Prištine, koji će Srbija graditi zajedno sa EU, povezati više od 100.000 građana Topličkog okruga sa najznačajnijom saobraćajnicom u Srbiji, Koridorom 10.

Mihajlović je u izjavi za Televiziju "Belami" iz Niša objasnila da je predviđeno da trasa novog autoputa ide od Niša preko Merošine, a onda preko Prokuplja i Kuršumlije do Merdara, pa preko Podujeva do Prištine.

Ovaj autoput, dug 77 kilometara, koštaće 800 miliona evra i gradiće ga domaće firme i radnici, istakla je ona i dodala da će projekat dodatno doprineti ekonomskom razvoju Topličkog okruga. 

Prema njenim rečima, naša zemlja će izgradnjom ove deonice dobiti i izlaz na još jednu luku u Jadranu – Drač. 

Još je važnije, kako je naglasila, to što će ovaj autoput povezati i Srbe sa Kosova i Metohije sa Beogradom i Nišom, do koga će moći da stignu za nešto više od pola sata.

Mihajlović je podsetila na to da je izgradnja ovog autoputa predlog premijera Aleksandra Vučića, te da je postala deo Berlinskog procesa, a sa EU se već radi projektno-tehnička dokumentacija, koja bi trebalo da bude završena ove godine.

Autoput od Niša do Prištine pokazaće da nema boljeg načina za saradnju i očuvanje stabilnosti od infrastrukture. Svima je dosta sukoba, moramo zajedno da živimo i radimo, poručila je potpredsednik Vlade.

Ona je, kada je reč o jednom od najznačajnijih projekata za Niš, a to je izmeštanje pruge iz centra grada i gradnja obilazne pruge oko Niša, istakla da se na tome uveliko radi, da procenjena vrednost radova iznosi 87 miliona evra, kao i da je urađen idejni projekat.

Mihajlović je najavila i da, nakon završetka treće deonice pruge na Koridoru 10 u maju, od letnje sezone ponovo kreću vozovi za Sofiju i Solun. 

Prema njenim rečima, biće i novih ulaganja u iznosu od pet miliona evra u niški aerodrom, na kome se ove godine očekuje 200.000 putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik