Aluminij pokreće 30 ugašenih ćelija

Bez autora
Mar 26 2017

Kompanija Aluminij iz Mostara ponovno će do kraja godine pokrenuti 30 elektrolitičnih ćelija iz kojih se proizvodi metal aluminija kao rezultat pozitivnog poslovanja koje je započelo u prošloj godini i nastavlja se i u prvim mjesecima ove godine, priopćili su u petak iz ove kompanije u kojoj je i hrvatska vlada 12-postotni suvlasnik. Po poslovnom planu Aluminija za ovu godinu, kojega je prihvatio Upravni odbor, predviđa se porast prihoda od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i povećanje proizvodnje za 23 posto."Predviđeno je uključenje novih 30 elektrolitičkih ćelija do isteka kalendarske godine. Ukupne investicije u proizvodnju dosegnut će 25 milijuna maraka (oko 12,6 milijuna eura), a u planu je napraviti 23 milijuna eura ušteda u odnosu na lanjski troškovnik", priopćili su iz mostarskog Aluminija.

Aluminij pokreće 30 ugašenih ćelijaKompanija Aluminij iz Mostara ponovno će do kraja godine pokrenuti 30 elektrolitičnih ćelija iz kojih se proizvodi metal aluminija kao rezultat pozitivnog poslovanja koje je započelo u prošloj godini i nastavlja se i u prvim mjesecima ove godine, priopćili su u petak iz ove kompanije u kojoj je i hrvatska vlada 12-postotni suvlasnik.

Po poslovnom planu Aluminija za ovu godinu, kojega je prihvatio Upravni odbor, predviđa se porast prihoda od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i povećanje proizvodnje za 23 posto."Predviđeno je uključenje novih 30 elektrolitičkih ćelija do isteka kalendarske godine. Ukupne investicije u proizvodnju dosegnut će 25 milijuna maraka (oko 12,6 milijuna eura), a u planu je napraviti 23 milijuna eura ušteda u odnosu na lanjski troškovnik", priopćili su iz mostarskog Aluminija.

U priopćenju iz Aluminija navodi se da je aktualni direktor Mario Gadžić izvijestio članove Upravnog odbora da je u samo nekoliko mjeseci Aluminij vraćen "s ruba proglašenja stečaja" te da su postavljene "zdrave osnove oporavka". Predsjednik upravnog odbora Aluminija Dalibor Miloš iznio je optimistična stajališta o budućnosti mostarske kompanija navodeći kako je, unatoč znakovima oporavka, pred kompanijom 'još puno posla i bolnih rezova'. Kao rezultat krize uprava Aluminija je 2012. godine ugasila 60-tak od ukupno 264 elektrolitičkih ćelija kako bi smanjila gubitak u poslovanju. Kriza u ovoj kompaniji nastupila je 2008. godine zbog niske cijene metala, visoke cijene električne energije i loših naslijeđenih ugovora s ulaznim cijenama boksita, koksa i drugih sirovina.

U prošloj godini Aluminij je prvi put poslovao pozitivno, nakon što je bilo nagomilano oko 140 milijuna eura dugovanja. Po 44 posto vlasničkog udjela u Aluminiju imaju radnici i Federacija BiH, dok je hrvatska vlada suvlasnik 12 posto kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik