Uvođenje vaj-faja u školama u ruralnim područjima Srbije

Bez autora
Mar 27 2017

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija "Majkrosoft" pokrenuli su projekat uvođenja bežične vaj-faj mreže u školama u ruralnim područjima Srbije.Pored brze vaj-faj mreže, čije će korišćenje biti besplatno, 40 osnovnih i srednjih škola sa više od 17.000 učenika i 2.000 nastavnika, dobiće visok nivo sigurnosti i kontrolu korišćenja sadržaja na internetu kroz namenski portal.

Uvođenje vaj-faja u školama u ruralnim područjima SrbijeMinistarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija "Majkrosoft" pokrenuli su projekat uvođenja bežične vaj-faj mreže u školama u ruralnim područjima Srbije.

Pored brze vaj-faj mreže, čije će korišćenje biti besplatno, 40 osnovnih i srednjih škola sa više od 17.000 učenika i 2.000 nastavnika, dobiće visok nivo sigurnosti i kontrolu korišćenja sadržaja na internetu kroz namenski portal.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je ovaj projekat još jedan u nizu zajedničkih pokušaja da se unapredi infrastruktura u školama kako bi se podigao nivo digitalnih kompetencija nastavnika i digitalne zrelosti škola.

Prema njegovoj oceni, unapređivanje nastave upotrebom IKT i uvođenje digitalnih servisa u funkcionisanje škola čini preduslove da škola obrazuje digitalno kompetentne učenike, spremne za život u 21. veku.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izrazila je očekivanje da će tehnološka modernizacija u ovim školama omogućiti unapređenje nastavnog procesa, odnosno adekvatno izučavanje predmeta informatike i računarstva, koji će od sledeće školske godine biti obavezan.

Matić je rekla da je jačanje informaciono-komunikacione infrastrukture obrazovnog sistema, posebno u ruralnim područjima, uslov za sprovođenje savremenog nastavnog programa i otklanjanje socijalnog i ekonomskog jaza među generacijama koje dolaze.

Generalni direktor kompanije "Majkrosoft" za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović ocenio je da je projekat pružanja vaj-faj usluge u školama u Srbiji izuzetno važan za kancelariju "Majkrosofta" zbog posvećenosti te kompanije podršci modernizaciji obrazovanja u Srbiji.

To je istovremeno dokaz naše posvećenosti aktivnoj i dobroj saradnji sa resornim ministarstvima u Srbiji, što nas obavezuje na to da nastavimo rad na uvođenju tehnoloških rešenja koja doprinose konkurentnosti generacija koje dolaze i cele zemlje, istakao je Vujinović.

Projekat je započet 20. marta 2017. godine instalacijom opreme na četiri lokacije – u osnovnoj školi u Baču i gimnazijama u Novom Pazaru, Raškoj i Požegi.

Planirano je da do kraja maja oprema bude instalirana u preostalim školama, a do kraja juna ove godine biće omogućena i upotreba Majkrosoft Ofis 365 servisa za obrazovanje i unapređenje nastave nastavnicima i učenicima u odabranim školama, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik