Efikasniji privredni sudovi za bolju investicionu klimu

Bez autora
Mar 27 2017

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović uručila je danas vršiocu funkcije predsednika Privrednog apelacionog suda Jasminki Obućini računarsku opremu namenjenu svim privrednim sudovima u Srbiji, vrednu više od 120 miliona dinara.Kuburović je tom prilikom istakla da je ovo najveće ulaganje u privredne sudove u poslednjih deset godina, i podsetila na to da je jedan od prioriteta Vlade i Ministarstva pravde unapređenje efikasnosti pravosuđa i rada privrednih sudova, kroz čiji se proces rada ceni investiciona klima u Srbiji.

Efikasniji privredni sudovi za bolju investicionu klimuMinistar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović uručila je danas vršiocu funkcije predsednika Privrednog apelacionog suda Jasminki Obućini računarsku opremu namenjenu svim privrednim sudovima u Srbiji, vrednu više od 120 miliona dinara.

Kuburović je tom prilikom istakla da je ovo najveće ulaganje u privredne sudove u poslednjih deset godina, i podsetila na to da je jedan od prioriteta Vlade i Ministarstva pravde unapređenje efikasnosti pravosuđa i rada privrednih sudova, kroz čiji se proces rada ceni investiciona klima u Srbiji.

Time se procenjuje koliki je stepen pravne sigurnosti, koliko se štite prava subjekata, kako domaćih, tako i inostranih. Bitno je da pokušavamo da na različite načine poboljšamo investicionu klimu i položaj Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke, ukazala je ona.

Jedan od kriterijuma na osnovu kojeg se ceni koliko smo napredovali, kako je objasnila, jeste koliko je proteklo vremena od trenutka zaključenja ugovora između privrednih subjekata do njegovog izvršenja.

Ukoliko nije došlo do dobrovoljnog izvršenja, onda se ceni koliko je potrebno da traje parnični postupak i postupak izvršenja, ukazala je Kuburović i objasnila da se radi sve kako bi se skratio broj dana koji je potreban da se to ostvari, a jedan od načina jeste i poboljšanje IT infrastrukture i opreme.

Privredni sudovi danas su iz direktnih sredstava budžeta dobili više od 200 desktop računara i monitora, 200 štampača, 30 skenera, pet fotokopir aparata, 50 uređaja za neprekidno napajanje (UPS) i jedan server.

Kuburović je navela da će nova oprema u narednom periodu obezbediti i mogućnost razmene podataka sa bazama drugih državnih organa, kao što su MUP ili APR, da se ne bi dešavalo da se suđenja odlažu po nekoliko meseci da bi se prikupili podaci o prebivalištu ili dobila potvrda o nekažnjavanju.

Ona je najavila i uvođenje elektronske oglasne table, koja će omogućiti da se otklone sve pritužbe koje same stranke ističu u toku postupka.

Na taj način ćemo da pokušamo da odgovorimo na sve pritužbe koje dobijamo na neuredna dostavljanja, koja dovode do toga da se odugovlače procesi u parničnom postupku, ukazala je Kuburović.

Pomenuta oprema je namenjena Privrednom apelacionom sudu i privrednim sudovima u 16 gradova u Srbiji, a njena primopredaja je obavljena ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda, u kojoj se nalazi i Privredni apelacioni sud.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik