Ko upravlja porodičnim firmama

Bez autora
Apr 02 2017

Oko 70 odsto porodičnih firmi u Srbiji nalazi se “u rukama” prvog vlasnika, druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, dok je treća generacija na čelu samo 2,4 odsto ovakvih preduzeća.Pred porodičnim kompanijama u Srbiji, kao i onima u Evropi, predstoje veliki izazovi generacijske tranzicije, odnosno rešavanje pitanja upravljanja firmom, ocenjuje konsultantska kompanija KPMG, koja je istraživanje o porodičnim firmama uradila u na 1.000 kompanija u 23 evropske države.

Ko upravlja porodičnim firmamaOko 70 odsto porodičnih firmi u Srbiji nalazi se “u rukama” prvog vlasnika, druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, dok je treća generacija na čelu samo 2,4 odsto ovakvih preduzeća.

- Pred porodičnim kompanijama u Srbiji, kao i onima u Evropi, predstoje veliki izazovi generacijske tranzicije, odnosno rešavanje pitanja upravljanja firmom - ocenjuje konsultantska kompanija KPMG, koja je istraživanje o porodičnim firmama uradila u na 1.000 kompanija u 23 evropske države.

Za razliku od Srbije, u evropskim porodičnim kompanijama prva generacija upravlja samo u trećini kompanija, druga ili treća generacija vlasnika vodi skoro polovinu kompanija, a 18 odsto ima na čelu četvrtu generaciju vlasnika.

U istraživanju se navodi i da se većina porodičnih firmi (85 odsto) slaže se da su eksterni rukovodioci potrebni za uspeh preduzeća, međutim, još uvek nisu spremni da se odreknu interne kontrole nad poslovanjem.

U Srbiji posluju manje od dve decenije

- Za razliku od Srbije, gde najveći broj porodičnih firmi posluje manje od 20 godina, a čak trećina manje od decenije, polovina evropskih kompanija u vlasništvu porodica posluje više od 50 godina, a trećina je na tržištu od 20 do 50 godina - pokazali su rezultati, gde se ističe da su zbog razlike u političkom i ekonomskom ambijentu, kao zbog istorijskih prilika, porodične firme u Evropi dugovečnije nego srpska porodična preduzeća.

U kategoriju porodičnih preduzeća u Evropi spadaju i kompanije koje imaju više od 1.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 200 miliona evra. Takvih kompanija ima oko 18 odsto.

Koliko zapošljavaju

Između 250 i 1.000 radnika ima 17 odsto porodičnih preduzeća u Evropi, a manje od 50 radnika ima samo četvrtina porodičnih firmi.

- Porodična preduzeća sve više posluju na međunarodnim tržištima i taj broj konstantno raste poslednjih godina. Samo pre četiri godine van nacionalnih granica je poslovalo 60 odsto porodičnih firmi, a taj broj je u 2016. porastao za 16 odsto - pokazalo je ovo istraživanje.

Gde ove firme ulažu

Porodične firme ulažu u startapove, kompanije stare od jedne do pet godina, ili u stabilna preduzeća starija od 20 godina, a planiraju ulaganja u novu tehnologiju, zapošljavanje i obuku.

Uprkos slabom ekonomskom rastu i nestabilnostima unutar evropskog tržišta, porodična preduzeća u Evropi i nakon referenduma za Bregzit i dalje beleže pozitivne rezultate i optimistična su u prognozama za budućnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik