BiH nedovoljno koristi evropske fondove, a mogućnosti su ogromne

Bez autora
Apr 05 2017

Više od 300 milona eura nudi se u IPA predpristupnim fondovima za ovu regiju, ali se ona ponajviše zbog nekompetencije naših administracija ne uspjevaju iskoristiti, jedan je od zaključaka konferencije "Novi programi Fondova EU za period 2014-2020 i instrumenti za pravilno korištnje evropskih fondova".Iskreno rečeno, Bosna i Hercegovina nije mnogo odmakla po pitanju korištenja evropskih fondova. Naše strukture od lokalne zajednice, preko kantona, entiteta, pa sve do države, nisu dobro shvatila potencijal ovih alata, niti imaju odgovarajuća tijela koja to mogu pratiti, kazao je Marko Šantić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

BiH nedovoljno koristi evropske fondove, a mogućnosti su ogromneViše od 300 milona eura nudi se u IPA predpristupnim fondovima za ovu regiju, ali se ona ponajviše zbog nekompetencije naših administracija ne uspjevaju iskoristiti, jedan je od zaključaka konferencije "Novi programi Fondova EU za period 2014-2020 i instrumenti za pravilno korištnje evropskih fondova".

"Iskreno rečeno, Bosna i Hercegovina nije mnogo odmakla po pitanju korištenja evropskih fondova. Naše strukture od lokalne zajednice, preko kantona, entiteta, pa sve do države, nisu dobro shvatila potencijal ovih alata, niti imaju odgovarajuća tijela koja to mogu pratiti", kazao je Marko Šantić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Ima pozitivnih primjera, posebno u turizmu, zaštiti kulturne baštine, ali kako kaže Šantić, država treba mnogo aktivnije da se uključi u korištenje alata koji su dostupni.

"Nisu to politički problemi, koliko organizacijski, nekompetencija službi koji bi se trebali baviti time. Nedostaju obučeni ljudi koji mogu raditi na tim projektima. Prisutan je i strah kod administracije da apliciraju na projektima predpristupnih fonodova“, dodao je Šantić.

U radu konferencije učestvovala je i Paola di Salvatore, direktorica upravljačkog tijela IPA.

"Radi se o najvažnijem programu IPA fondova Evropske unije koji pripadaju ovoj makro regiji sa više od 300 miliona eura. Ovaj program uključuje Italiju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku. Mostar kao centar Hercegovine već učestvuje u četiri projekta", kazala je Di Salvatore.

O mogućnostima evropskih fondova, a još više o njihovoj implementaciji govorio je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

"Mostar će postati središte Jadransko-jonske makro regije, hoćemo da bude ured u Mostaru i da se ovdje donose bitne odluke", najavio je gradonačelnik Bešlić.

Bešlić je govorio o projektima koje je Mostar već realizirao, a odnosili su se na proširenje i opremanju aerodroma, te nekim drugim, a najavio je i niz narednih aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik