Poslovanje stranaca na jugu Srbije

Bez autora
Apr 05 2017

Podsticajna sredstva države za otvaranje novih radnih mesta u pet najnerazvijenijih okruga južne Srbije, školovan kadar i dobra saradnja stranih kompanija sa lokalnim sredinama najčešći su razlozi koje investitori iz inostranstva navode kada se odluče da kapital ulože na jugu i jugoistoku Srbije.U kakvim uslovima stranci rade, koliko su radnici zadovoljni poslom i kakve koristi imaju lokalne samouprave od poslovanja stranaca u njihovim sredinama? Svako novo radno mesto u sredinama poput Babušnice, Bojnika, Gadžinog Hana i mnogih drugih, u kojima je prosek plate daleko ispod republičkog, znači najviše onima koji ne nameravaju da se sele iz svojih krajeva...

Poslovanje stranaca na jugu SrbijePodsticajna sredstva države za otvaranje novih radnih mesta u pet najnerazvijenijih okruga južne Srbije, školovan kadar i dobra saradnja stranih kompanija sa lokalnim sredinama najčešći su razlozi koje investitori iz inostranstva navode kada se odluče da kapital ulože na jugu i jugoistoku Srbije. U kakvim uslovima stranci rade, koliko su radnici zadovoljni poslom i kakve koristi imaju lokalne samouprave od poslovanja stranaca u njihovim sredinama?

Svako novo radno mesto u sredinama poput Babušnice, Bojnika, Gadžinog Hana i mnogih drugih, u kojima je prosek plate daleko ispod republičkog, znači najviše onima koji ne nameravaju da se sele iz svojih krajeva.

"Radila sam u trgovini tri godine. Onda sam došla ovde i pronašla sebe u proizvodnji", kaže Aleksandra Tošić, radnica iz Vranja.

"Radi se umereno, posao je naišao u pravo vreme i pomogao mi da sebi priuštim bolje stvari", navodi Đorđe Vučinić, radnik iz Prokuplja.

Najviše radnika na jugu Srbije zapošljavaju nemačke kompanije koje posluju u auto-industriji. U istoj oblasti su i poslodavci iz istočnoazijskih zemalja. Amerikanci u Nišu i Britanci u Vranju proizvode cigarete, Italijani cipele, Francuzi u Pirotu gume, a turski investitori tekstilne proizvode.

"Veoma smo zadovljni jer smo u ovom delu Srbije dobili kvalifikovanu radnu snagu, a zauzvrat podržavamo projekte lokalne zajednice. Za uređenje dečjih i sportskih igrališta prošle godine uložili smo 25.000 evra", kaže Klemens Saks, generalni direktor kompanije "Leoni" u Srbiji.

Koridor 10 i budući auto-put ka Prištini trasiraju put novim investitorima koji će, smanjujući stopu nezaposlenosti, brže i lakše i do naših slobodnih poslovnih zona.

"Prednost poslovanja u Slobodnim zonama jeste, ako se bavite uvozno-izvoznim poslovima, to što ste oslobođeni PDV-a, carina, a i papirologija se lakše i brže završava", kaže Slavoljub Vidanović iz "Teri inženjeringa" u Pirotu.

"Oni imaju ozbiljan udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni ovog regiona sa svetom. To je pozitivan trend. Prošle godine suficit je bio 300 miliona evra, što nije dosada zabeleženo", kaže Aleksandar Milićević, direktor Privredne komore Niš.

U proteklih osam godina u Niš je stiglo šest stranih kompanija. "Leoni" gradi novu fabriku za 2.200 radnika.

"Gramer" u Aleksincu najavljuje proširenje proizvodnje, a očekuje se i dolazak austrijske kompanije koja proizvodi led diode i filipinske kompanije koja će u Niškoj banji praviti elektrosklopove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik