Poslodavci FBiH nezadovoljni efektima reformi

Bez autora
Apr 11 2017

Udruženje poslodavaca FBiH upriličilo je danas u Sarajevu svečanu Skupštinu povodom obilježavanja 15 godina svog postojanja. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović tom prilikom istakao je da poslodavci imaju korektan odnosa sa Vladom FBiH, te da učestvuju kao partner u Ekonomsko-socijalnom vijeću.Ipak, nisu zadovoljni efektima reformi. Vlada FBiH je najveći poslodavac u FBiH i do sad su se najviše bavili radnim zakonodavstvom, kolektivnim ugovorima i slično. Privatni sektor još nije došao na red, kaže je on. U tom kontekstu ističe da je vrijeme za rasterećenje privrede.

Poslodavci FBiH nezadovoljni efektima reformiUdruženje poslodavaca FBiH upriličilo je danas u Sarajevu svečanu Skupštinu povodom obilježavanja 15 godina svog postojanja, javlja TV1.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović tom prilikom istakao je da poslodavci imaju korektan odnosa sa Vladom FBiH, te da učestvuju kao partner u Ekonomsko-socijalnom vijeću.

"Ipak, nisu zadovoljni efektima reformi. Vlada FBiH je najveći poslodavac u FBiH i do sad su se najviše bavili radnim zakonodavstvom, kolektivnim ugovorima i slično. Privatni sektor još nije došao na red", kaže je on.

U tom kontekstu ističe da je vrijeme za rasterećenje privrede.

"Mi smo dali neke prijedloge u tom smjeru. Nužno je da se smanje doprinosi. Osim toga, smatramo i da je potrebo prekomponovati poreski sistem. Mislimo takođe da se prihodi trebaju ubirati i od igara na sreću, od koncesija i PDV-a, jer nama nije cilj da urušimo PIO", pojašnjava Selimbegović.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Tomislav Grizelj napominje da poslodavcima najviše smetaju parafiskalni nameti.

"Treba nas samo pustiti da radimo. Otvorite nam granice, ukinite namete i pustite nas da radimo", poručuje Grizelj.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović kaže da sa poslodavcima postoji dobar socijalni dijalog.

"Ispregovarali smo kolektivne ugovore. Kada  govorimo o opštem kolektivnom ugovoru, mi i poslodavci se dogovorimo, ali onda to Vlada ne potpiše", navodi Bajramović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik